Франция потопи в сълзи волейболна България след пълен обрат

21703
Франция потопи в сълзи волейболна България след пълен обрат

С жесток край приключи европейската волейболна приказка за българския национален отбор по волейбол. Нашите момчета поведоха с 2:0 гейма на големия фаворит Франция, само за да загубим с 2:3 (-18, -22, 24, 20, 12) след много борба и много нерви. Наистина малко не ни стигна - едни свежи ръце и крака на Тодор Скримов или Цветан Соколов, но е факт, че отдавна не сме били толкова близо до финал на голямо състезание - всъщност на само две точки. Вместо нас обаче, на финал утре, от 20:45, излиза Франция - срещу Словения. Преди това ние ще разиграем бронзовите медали срещу Италия.

При страхотната подкрепа от трибуните тръгнахме устремно, като на два пъти пробихме с флот сервис голямата звезда на Франция Ървин Нгапет и това накара Лоран Тили да вземе прекъсване при 3:7 в ущърб на петлите. Това не им помогна и с впечатляващ блок стигнахме до първа техническа пауза с аванс от 8:3! Най-хубавото в тези минути беше, че блокадата ни работеше като по ноти и по ред всички французи, начело с Нгапет го изпитваха на гърба си и на втората техническа пауза вече водехме с 16:10! Наказателната ни акция не спираше, а основна цел на сервисите ни беше Нгапет, който буквално беше изваден от игра и в крайна сметка и единствено Антони Розие намираше път в атака, но крайно недостатъчно и записахме първия гейм на наша сметка – 25:18!

Словенското волейболно чудо няма край - финал след победа над Италия

Цяла България тръпне и се вълнува от представянето на нашия национален отбор на Европейското първенство по волейбол за мъже, но голямат...

След вихрения първи гейм беше ключово да продължим с натиска, но и Франция добре знаеше, че трябва да убие устрема ни – иначе нещата можеха да станат неудържими. За съжаление при опит за къс диагонал Тодор Алексиев намери мрежата, Нгапет хвана на единичен блок Владо Николов и Франция поведе с 8:5 на първа техническа пауза. Все повече сработваше и пайп атаката на петлите, като Кевин Тили беше неразгадаем ребус за нас. Два аса на Нгапет пък направиха разликата 11:6 в наш ущърб, но Тили първо стреля в аут, а след това Виктор Йосифов му направи блокада за 10:12. Дойде обаче ред на Розие да изстреля истинска бомба от сервис и разликата пак стана по-голяма – 14:10 за Франция и петлите водеха с четири точки на втора техничека пауза. Набързо две блокади свалиха разликата до само точка в полза на Франция, а отново с блокада изравнихме за 17:17! Обратът беше направен след като Владо Николов застана на сервис и заби три зверски начални удара, които ни позволиха да дръпнем с 21:18 и на всичкото отгоре Нгапет беше изваден, след като сбърка в атака от неудобна позиция. Това се оказа повече от достатъчно и взехме и втория гейм, за 25:22, след като за наш късмет французите пипнаха мрежата при атака в аут на Ники Пенчев.

2:0 гейма за нас за по-малко от час – длъжни бяхме да продължим в същото темпо и да не даваме НИТО ГЛЪТКА ВЪЗДУХ на французите! За съжаление петлите влязоха по-добре в гейма, като дръпнаха с 3:0 след акробатично изпълнение на Нгапет и бяха с аванс от 8:5 на първа техническа пауза. В тези минути основно оръжие в атака за съперника ни беше Розие. Намалихме до 7:8 след мощна атака на Тодор Алексиев, но с хитър скъсен удар Розие пак вдигна разликата до 7:10. Бързо Владо Николов с два поредни блок-аута пак ни доближи на точка от Франция, а Алексиев шибна жестока блокада на Нгапет, като топката удари френския посрещач в главата – 10:10. Нещата тръгнаха точка за точка и на второ техническо прекъсване Франция отново беше напред, с два пункта – 16:14. Французите направиха пробив на Ники Пенчев за 19:16. При 17:19 Влади Иванов извади немислима топка по диагонала и Владо Николов завърши успешно атаката, а в следващата точка за малко не успяхме да изравним с блокада. Това се оказа ключово, защото френската блокада сработи срещу Владо Николов и изостанахме с 18:21. Успяхме да наваксаме една точка за 21:22, но следваше наш сервис и МИрослав Градинаров го сбърка за 21:23. Блок на Виктор Йосифов обаче доведе нещата до 23:23, а с блок-аут Франция се добра до геймбол. Спасихме го с атака през центъра на Йосифов – 24:24. За съжаление следващите две точки бяха за Франция, след като Розие отново ни матира, а Влади Иванов посрещна лошо на втория геймбол на французите и те директно завършиха вдигнатата удобно топка на мрежата – 26:24 за тях.

Четвърти гейм – основната ни задача беше да намерим противодействие на Розие. Отново обаче тръгнахме зле, с изоставане от 0:3 точки, а така и не успявахме да спрем Розие. Чак при 5:7 принудихме развилнелият се френски нападател да сбърка и на първа техническа пауза изоставахме с 6:8. Злощастно видеоповторение и блокада на Франция срещу Ники Пенчев вдигнаха разликата до 11:8 в полза на петлите, а неотсъдена носена топка ни разконцентира и резултатът стана 12:8, а Франция водеше с 16:13 на втора техническа пауза. Вдигнахме се на щурм и две великолепни изпълнения на Тодор Алексиев – атака по къс диагонал и блокада, ни позволиха да изравним при 16:16. И пак – точка за точка, но Франция беше отпред. Така беше до 20:20, когато Пенчев сбърка флот сервис, а след лошо вдигане Алексиев беше хванат на блокада – 20:22. Последва и истински късмет за французите, след като сервисът им се скъси от мрежата и Нгапет направи успешна атака, а звездата на Франция наниза и блокада на Владо Николов – 24:20. Така крайният резултат в гейма беше оформен на 25:21 за Франция, след нов единичен блок на Нгапет срещу капитана ни.

Всичко или нищо – тайбрек! И този път ние тръгнахме с преднина, макар и крехка, от 2:0 точки, след грешка в атака на Льо Ру. При 3:1 Георги Братоев на чиста мрежа, макар и под остър диагонал, не намери полето, но за щастие преди това френската топка докосна антената – 4:1. Зверски сервис на Льо Ру и блокада с мъничко в аут на Братоев върнаха петлите до 3:4, но много технично отиграване на Ники Пенчев ни задържа напред – 5:3. Французите обаче изравниха с ас за 5:5, макар първоначално да беше даден аут, но видеоповторението показа добра топка. Грешка на Владо Николов при сложна топка в зона 4 изведе петлите напред при 7:6, а повторен пропуск на капитана ни по правата доведе до смяна на полетата при изоставане от 6:8 за нас. При 7:8 имахме страхотен шанс след лошо посрещане на Франция, но Розие намери път през тройна блокада – 7:9. Точно той обаче сбърка фатално със свиреп удар по диагонала и изравнихме за 9:9! При 10:10 на сервис застана Владо Николов, но въпреки че хванахме атаката на Франция, нямаше как да има добра топка за капитана ни и не пробихме петлите. При 12:11 стана най-лошото – Нгапет хвана Николов на блок и петлите бяха на вече само две точки от пълен обрат и финал. Блок-аут на Розие даде два мачбола на Франция и груба грешка на Георги Братоев, който опита от трудна позиция бърза топка, означаваше победата на петлите още при първия им шанс - 15:12.

Треска за волейбол: Франция е фаворит, но България... тя е непредвидима

Българският национален отбор по волейбол зарадва цялата родина с класирането си на полуфиналите на Евроволей 2015. Осакатеният тим на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Волейбол