Пламен Константинов: В България се правят безсмислени спортни съоръжения

29936
Пламен Константинов: В България се правят безсмислени спортни съоръжения
Снимка: БГНЕС

Има такава опасност – да няма смяна за националния отбор по волейбол. Унищожихме една работеща система – за мен твърдението, че всичко от комунизма е лошо, е грешно. Трябваше да намерим начин системата отпреди Прехода да остане, да я впишем в новото време. Сега елитният ни спорт го няма, каза в интервю за Нова телевизия треньорът на националния ни волейболен отбор Пламен Константинов.

Трябва да се започне от училищния спорт, от масовия и накрая да се прехвърлим към професионалния, подчерта Константинов. Физическото възпитание трябва да бъде извадено от учебната програма – не може да имаш физика, физическо, химия. Децата слизат по дънки, девойките се разходят, момчетата поритат и потни тичат в следващия час. Спортът трябва да излезе извън другата учебна програма, защото това ще е ангажимент. Спортът учи на дисциплина, на професионализъм, на хигиена дори – да се преоблечеш и изкъпеш, подчерта волейболният ни треньор.

Пламен Константинов ще се ангажира само с националните поне до януари

Треньорът на българския национален отбор по волейбол Пламен Константинов ще води само представителния ни тим поне до януари и няма да с...

Относно инфраструктурните проекти за спорта, Константинов посочи, че се правят съоръжения на места, където няма деца, няма координация и със спортното министерство, защото парите идват по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Правят се безсмислени проекти, за да се усвоят едни пари, сигурен е треньорът ни. Той даде пример със зала в Горна Малина, която била открита със страхотен ентусиазъм и сега не работи. Друг пример – зала в Годеч, където едно място в нея излиза 10 000 лева. Трети пример – в Ботевград, зала за 3500 души, за 7 млн. лева. Излиза, че разликата със залата в Годеч, която е с еврофинансиране, и тази в Ботевград, която има и държавно, и общинско участие, е пет пъти. Пет пъти по-скъпа е в Годеч. Ще има ефект, когато се строят съоръжения на места, където има нужда и потенциал, подчерта Константинов.

Специално за „Арена Армеец” великият ни волейболист посочи, че в нея не може да има масов спорт. Не съм против да се строи, но с мисъл, заяви той.

В Брюксел си мислят, че сме като в Европа – работим в столицата, живеем в къщите си извън столицата. Това не е така – може би ПРСР трябва да бъде предоговорена за нашите условия, смята Константинов.

Не може толкова бързо да премине горчивината от загубата от Франция. В моя съзнателен живот това беше моментът, в който националният отбор е бил най-близо до титла, каза Константинов.

За силата на духа и вярата в себе си - шампионите Иванка Колева и Дечко Овчаров

Историите за силата на духа и оптимизма на параолимпийците, които представят България и носят медали в страната ни продължават и днес. ...

Относно предстоящата волейболна квалификация в Берлин, Пламен Константинов посочи, че заради промяна в календара 3 от 4-те предолимпийски години се губят. Само ако ние сме един от двата отбора в групата в Берлин, то или олимпийският шампион (Русия), или европейският (Франция) няма да отиде в Рио, обясни картинно ситуацията Пламен.

Константинов обяви и, че желае да продължи да работи в националния отбор. Засега обаче няма окончателно решение по въпроса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Волейбол