Бяла Слатина инвестира над 1 млн. лева в образователна инфраструктура, Красимир Вълчев видя резултатите

3126
Бяла Слатина инвестира над 1 млн. лева в образователна инфраструктура, Красимир Вълчев видя резултатите
Снимка: Обл.администрация Враца

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и областният управител Малина Николова посетиха обновената по ОП „Региони в растеж“ Професионална агротехническа гимназия „Никола Йонков Вапцаров“ в град Бяла Слатина.

Проектът за цялостното модернизиране на образователната инфраструктура е на стойност 1 млн. 300 хил. лева. „Наша е ролята да подкрепяме училищата с допълнително финансиране, което миналата година въведохме за най-проблемните учебни заведения в малките и отдалечени населени места. Осигурени са допълнително средства за дейности за преодоляване на образователни трудности. Предстои догодина да бъдат увеличени парите за гимназиите и по-специално за професионалните гимназии с технически и аграрни специалности. Трябва да се отчете, че държавата работи заедно. Помагат ни кметовете и областният управител от област Враца“, заяви министър Вълчев.

По време на посещението, министър Вълчев, съвместно с областния управител Малина Николова, проведе среща с кмета на община Бяла Слатина Иво Цветков и директорите на учебни и детски заведения.

„Акцентът върху който работим, заедно с Регионалното управление на образованието е Държавният план-прием за учебната 2019/2020 г. Създадохме пътна карта, с която по време на информационна среща определихме дейностите и сроковете по планирането, организирането и популяризирането на приема. От 26 до 30 ноември ще проведем срещи в общините, съвместно с РУО и Областната комисия  по заетост, която съгласува Държавния план-прием“, обяви Малина Николова.Тя изрази увереност, че  кметовете на общините ще съдействат за определяне броя и вида на паралелките, професионалните направления и специалностите.„Бизнесът доказа, че може да работи заедно с нас. Към този момент, на територията на областта превъзходството на ученици, записани в професионални паралелки е 66% към 34% в профилирани. Смятам, че това е един много сериозен резултат на база миналата година, когато 29% бяха ангажираните ученици в професионално образование. Този ръст трябва да стане устойчив“, заяви областният управител.

Министър Вълчев изрази удовлетвореност от работата на институциите в областта. „Механизмът за приема след 7 клас, връзката с пазара на труда, тук в област Враца работи най-добре от всички области. Това е благодарение и на личната ангажираност на областния управител Малина Николова. За да ограничим процеса на намаляване на децата, трябва да задържим повече млади родители. Правилният начин е да направим образованието съответстващо на пазара на труда, да имаме по-активни и ангажирани работодатели“, заяви в края на срещата министър Вълчев.

По време на своята визита в област Враца, министърът на образованието и науката посети и ремонтираното със средства от бюджета на МОН училище в село Галиче.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Излъчват на видеостена вандалите и нарушителите на пътя във Враца

Мостът в Горна Кремена готов до края на април (СНИМКИ)

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com