Врачанка получи награда за лидерство и организаторски способности

1650
Врачанка получи награда за лидерство и организаторски способности
Снимка: Thinkstock

На специална церемония днес Цвети Иванова получи награда за лидерство и организаторски способности. Този приз се връчва за първи път в България и врачанката, която е управител на Областния информационен център във Враца, е първата, удостоена с него. Причина са организаторските ѝ способности при реализирането на кампанията “Ангелска елха”, предаде кореспондентът на Actualno.com.

Наградата ѝ бе връчена от отец Николай Георгиев, който е председател на Дружеството за възстановително правосъдие, чиято инициатива е “Ангелска елха”.

Читалище „Развитие-1869“ – Враца се готви за 150-годишен юбилей

Днес бе учреден Инициативен комитет за тържественото отбелязване на 150-та годишнина от създаването на Народно читалище „Развитие...

Цвети Иванова през 2018-та ръководи благотворителната кампания във Враца за трета поредна година. Бяха връчени и дипломите  “Доброволец на годината” на врачанките Ивалина Ангелова и Мария Генадиева, както и на нашата колежка журналист Мариана Гълъбова. 15 дарители и още 11 доброволци получиха грамоти за участието си при събирането на подаръците за децата на лишените от свобода, които са във врачанския затвор.

Кампанията за децата на затворници стартира в САЩ. Веднъж подаряват на жените, лишени от свобода сапуни и те ги прибират в специална торбичка, за да ги дадат на децата си. Така се ражда идеята да се събират подаръци и необходими вещи на децата на хората, които излежават своите присъди и нямат възможност да правят подаръци на децата си.  

”Около средата на декември всяка година започва събирането на дрехи и играчки. Намират се и близо 30 доброволци, които да сортират дрехите и подаръците- според възрастта на децата. Подаръците се пакетират и заминават до домовете, в които има деца. Тази година са подадени 75 молби за 150 деца, а около 70 са пакетите с подаръци, които са зарадвали малчуганите, които растат без родител”, казва Цвети. “Всички стоки са дарени доброволно и не може да се каже на каква стойност са подаръците”.

Има и друго измерение освен сумата и това ни го доказва усмивката на Цвети Иванова. ”Радвам се, че и тази година зарадвахме малките, удовлетворена съм. Не се чувствам ангел в никакъв случай. Днес се  видяхме с майка от Варна по вайбър, много са ни благодарни хората. Детето ѝ е с аутизъм и имаме снимки как се радва на подаръците си. Дрешки, роклички, играчки. Даряваме щастие и усмивки. Дори обувки има в едно кашонче”, допълва разказа си Цвети Иванова.

”Ангелска елха” е кампания на Prison Felowship    International и цели насърчаване на близките семейни отношения между лишените от свобода и техните семейства. По този начин се работи в 98 страни от цял свят – осигуряване на  коледни подаръци за децата на лишените от свобода, като се мобилизират ресурсите на местната общност.

Розови балони във Враца за Световния ден за борба с рака

Да призоват към превенцията и борбата с коварното заболяване врачани днес изпратиха в небето розови балони. Инициативата е на груп...

Официално тази година кампанията във Враца стартира на 5.12.2018 г. с украсяването на елха на пл. ” Христо Ботев”. След това се раздават анкетите на лишените от свобода, в които те описват какви и на каква възраст са децата им, изпращат се писма до РУ на Министерството на образованието и след това се събират даренията от граждани и училища за нуждите на кампанията. Получените дарения се сортират и опаковат от доброволци. Изпращат се или се разнасят също от доброволци. Децата на осъдените, особено тези, които не са в социални домове, остават извън благотворителните кампании на организациите, помагащи по време на големите християнски празници. Трудно е да проявим състрадание към онези, които са нарушили закона и изтърпяват последствията от деянията си. Техните деца се превръщат в невинни жертви, които не са направили нищо лошо, но страдат не по-малко.

Който познава Цвети, знае, че тя няма да се спре и следващата идея е да направят подобна кампания и за Великден. Цвети иска да разшири и работата си с децата, непълнолетните, прехвърлени от Бойчиновци във Врачанския затвор – младежи от 14-18 г., за да имат ангажименти през деня и "да не се шляят". ”Има нужда от работа с тях, те са 18 деца, които не правят нищо, целият им ден преминава напразно. Имат нужда от психолози, имат и учители, но не достигат грижите за тях”, разказва Цвети за вчерашното си посещение в затвора.

Показва ми списъците на хората, които изпращат дарения, хора, които пакетират подаръците и институции, които изпращат дарения  - всичко е на хартия и демонстрира работа и работа. 

”Като свърши кампанията с даренията, чувството е приятно. Децата не са виновни с нищо и заслужават внимание за празниците. Не се чувствам лидер, нито ангел. Просто изпитвам удовлетворение, че сме доставили радост на хората”, заявява скромно Цвети Иванова. Децата от домовете, които сме посетили от Враца, са добре облечени, възпитани, чакаха подаръка, нямаше притеснения, но това е положението, родителят е в затвора”.

В отговор признателните майки - лишени от свобода и излежаващи присъдата си в Сливенския затвор - са изплели топли зимни шалове за доброволците. На бюрото на Цвети виждам плана за работа на кампанията. С днешна дата 05.02.2019 г. има записано – Отчет на кампанията и връчване на благодарности. Поглеждам кашона до Цвети, пълен с шалове, различни цветове греят оттам, както са различни и очите на децата, получили подаръци от непознати хора, както е топло удовлетворението, което се чете в очите на Цвети Иванова и си мисля, че ангелите се броят по делата, които вършат сред  нас, хората.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Пускат парното във Враца

Скандали и закани: В село Лиляче три пъти броили бюлетините, сметката не излизала

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com