X
 
 

"Врачанска пролет" ще събере над 400 танцьори

1470 0
"Врачанска пролет" ще събере  над  400 танцьори
Снимка: Община Враца
Тринадесетият Международен фолклорен фестивал "Врачанска пролет" ще събере над  400 танцьори от 20 състава от Молдова, Албания и България. Фестивалът ще се проведе от 19 до 22 април 2019 година.

Фолклорният празник цели да популяризира танцовото изкуство на различни български региони, както и запознаване с фолклора на гостуващите държави. С тази проява се дава възможност за създаване на нови контакти и приятелства, както и възможност на гости от различни страни и региони да разгледат интересни туристически обекти и природни дадености на Враца. Фестивалът е член на ЦИОФФ-международна организация на танцовите фестивали.

Официалното откриване е на 19 април от 18:00 ч. пред Драматично-кукления театър на площад „Христо Ботев”, където участващите състави ще представят кратки танцови визитки.

Иван Симеонов – кметът на Враца, който продал семейните бижута, за да довърши водопровода на града

Стане ли дума за най-колоритния кмет на врачани, архивите ни връщат към Иван Симеонов. Бъдещият кмет на Враца е роден през 1877 г....

В събота на Лазаровден, 20 април, ще има 2 концерта.  От 11 часа на фестивалната сцена на централния площад ще бъде представен  обичаят „Лазаруване” и изпълнения  на състави от България. Гала-концертът, в който участие ще вземат състави от Молдова, Албания, състав при Посолството на Индонезия, ще  започне в 18:00 ч. в градска концертна зала.

ХІII-ят международен фолклорен фестивал „Врачанска пролет” ще продължи и на Цветница-21 април, неделя, с дефиле, което тръгва в 10:30 ч. от паметника на „Св. Софроний Врачански”. Концертът  от 11:00 ч. е на фестивалната сцена пред Драматично-куклен театър-Враца.

Сред участниците във фестивала са : Ансамбъл за народни песни и танци „Стругураш”- Молдова, Танцов ансамбъл „Скампа” – Албания, Танцова група за арменски фолклор „Наири”,„Очарователните рози на Архипелага”- състав при Посолството на  Република Индонезия в България, Танцов състав при Национално училище за танцово изкуство- София, Танцова формация „Фалмис”- София,ПТС „Хемус“ – Враца, АНПТ „Вратица”  при НЧ „Развитие1869” –Враца и още много други художествени формации.

 

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално