Започна 30-ият национален фестивал на малките театрални форми

2159
Започна 30-ият национален фестивал на малките театрални форми
Снимка: Община Враца

При голям интерес започна тридесетото издание на Национален фестивал на малките театрални форми - НФМТФ  и 9-тия международен  фестивал  на NETA/ New European  theatre action. Министърът на културата  Боил Банов откри юбилейното издание на театралния форум с думите, че това е най-качественият фестивал в цялата страна и пожела на добър час на актьорите. Заместник-кметът на Община Враца  Петя Долапчиева връчи поздравителен адрес от името на кмета Калин Каменов, на  директора на Драматично-куклен театър във Враца – Анастас Попдимитров.

 „Огромна чест е че, в навечерието на Ботеви дни, градът ни се превръща  в столица на театралното изкуство. Днес Враца става културен център, обединяваш хиляди артисти от страната и чужбина. Поздравявам участниците и им желая здраве, вдъхновение и много успехи. Вярвам, че всеки от творческите колективи ще плени публиката!“, се казва в поздравителния адрес на кмета Калин Каменов.

 На официалното откриване присъстваха още  заместник-кметът Мария Попова, народни представители,общественици, актьори, културни дейци и граждани.

Завесата на най-стария театрален фестивал в България бе вдигната с постановката „Тобелия“  на танцовия театър от Любляна и драматизацията по повест на Ф.М. Достоевски – „Красавицата и княза“ на Врачанския ДКТ.

Тази вечер своята постановка  „Тайланд“ ще представи  Театър  „Нотара“ от Букурещ,Румъния и Русенският  театър  „ Сава Огнянов“ – пиесата се нарича  „ Сблъсък“ ,  режисьор Огнян Дяков .

Журито за националния театрален форум  е в състав Копринка Червенкова, Стефан Янков и Явор Койнаков , а з.д.к.Елеонора Макарова  от Русия е председател на журито на  Международния фестивал  НЕТА. Както до сега остава и Наградата на композитора Стефан Драгостинов за най-добре музициращ актьор, който лично ще връчи отличието. 

Според селекционерът на театралния фестивал Мишо Байчев, който е направил подбора между 40 от постановките, които се играят през сезон 2018-2019,това са най-качествените и интересни  спектакли, които показват най-актуалните тенденции от театралния живот в България. Част от пиесите са получили награди ИКАР, други са номинирани за АСКЕР.

Фестивалните дни ще продължат до 22 май и в тях  зрителите ще имат възможността да видят 17 български и 5 чуждестранни спектакъла. Гости на Международния  театрален фестивал са творчески колективи от Грузия, Румъния, Македония, Хърватия  и Словения.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Пускат парното във Враца

Скандали и закани: В село Лиляче три пъти броили бюлетините, сметката не излизала

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com