X
 
 

Застрашени ли са пчелите у нас от американски гнилец?

2898 0
Застрашени ли са пчелите у нас от американски гнилец?
Снимка: БГНЕС
Няма как да се стигне до масово унищожаване на пчелите заради болестта американски гнилец. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Емил Янев, член на управителния съвет на „Пчеларско сдружение- Бургас“ по повод открития американски гнилец по пчелни кошери във Врачанско.

"По принцип това не е заразно заболяване и не е като африканската чума по свинете. Няма как пчеларството в България да бъде затрито от тази болест, а по скоро би могло да бъде затрито от малкия кошерен бръмбар, който го има в Италия, но за наше щастие той не вирее на нашите ширини, защото не издържа на студ", поясни Янев. По думите му това е болест, която се пренася само и единствено, ако пчеларят не е внимателен, не я открие навреме или пренася заразени рамки от един кошер в друг.

Мечки погубиха пчелини, овощна градина и 19 животни

На 15 сигнала за щети от кафява мечка се е отзовала групата за бързо реагиране към Регионалната инспекция по околната среда и водите (Р...

"При откриване на болестта американски гнилец, пчелното семейство се умъртвява и кошерът се изгаря. Американски гнилец има във всеки един пчелин в България, но той не се проявява във всеки кошер. Когато има добра хигиена в пчелина, кошерите се третират и рамките се подменят, американският гнилец не се проявява", уточни Емил Янев. По думите му, ако някой пчелар си изостави пчелина и не го поглежда и някое семейство е заболяло, пашата пресъхва, тоест няма откъде да взимат нужната им храна, така те тръгват да дебнат и обикновено разграбват по-слабите кошери.

"Влизайки да разграбват запасите на даденото семейство, по този начин те се заразяват и пренасят заразата в техните си кошери, като това е един от начините на разпространение на болестта", добави Янев. Той заяви, че няма поводи за сериозни притеснения заради американския гнилец.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Дневен хороскоп за 6 декември
Дневен хороскоп за 6 декември

Овен Този петък няма да ви е скучно. Пригответе се за приключения. Трудно ще ви е обаче да намерите съмишленици и ще трябва да геройствате сами. Телец Това...