Българският културен клуб – Скопие алармира ЕП за тормоза срещу македонски българи

9828
Българският културен клуб – Скопие алармира ЕП за тормоза срещу македонски българи

Българският културен клуб – Скопие алармира Европейския парламент за тормоза срещу македонски българи, съобщиха от клуба. Председателят на Българския културен клуб – Скопие Лазар Младенов изпрати протестно писмо до докладчика на Европейския парламент за напредъка на Македония Ричард Хауит. Писмото настоятелно призовава европейските лидери и международната общност да предприемат категорични мерки за прекратяване на средновековните репресивни практики срещу българите в Р. Македония. Копие от писмото е изпратено и до председателя на Европейската комисия Хосе Мануел Барозу и европейския комисар по разширяването Щефан Фюле.

В писмото на Младенов се изброяват най-фрапантните дискриминационни случаи от последните няколко години и се настоява Европейският парламент да ги отбележи в следващата си резолюция за напредъка на Р. Македония. Българският културен клуб – Скопие информира Хауит за организирането на първото общо честване на Илинденско-Преображенското въстание в Смилево в синхрон с резолюциите на Европейския парламент от 14 март 2012 (чл. 60) и 7 април 2011 (чл. 20).

Фюле: България не трябва да блокира Македония за ЕС

България е една от страните, която стана член на ЕС при последното разширяване, и чиито граждани чувстват предимствата от присъединяван...

Честването е посрещнато с бойкот или злобни коментари от македонските медии, а седмица след събитието председателят на Българският културен клуб – Скопие е посетен от началника на македонската служба за държавна сигурност и контраразузнаване за гр. Струмица (който заплашва Лазар Младенов и семейството му заради българската им етническа принадлежност и организирането на съвместната проява), последвано от скандално уволнение на съпругата на Младенов.

Българският културен клуб – Скопие дълбоко съжалява, че македонските власти не са приели сериозно препоръките на Европейския парламент, изразени в неговата резолюция от 14 март тази година за напредъка на страната към членство в ЕС, чийто член 39 визира „предотвратяването на дискриминация, основана на етнически произход, включително срещу граждани, открито заявяващи своята българска идентичност и/или етнически произход”.

„Намираме за напълно неприемливи всички тези случаи на систематичен тормоз и репресии срещу членове на Българския културен клуб – Скопие и македонски граждани с българска етническа принадлежност. Тъжно е, че страната ни продължава да бъде доминирана от пост-югославска тоталитарна социално-политическа система, в която различните мнения се наказват с лишаване от свобода, уволнение от работа, публично анатемосване, физически и психически тормоз”, се казва в заключение на писмото.

Редактор: Яна Баярова

Б.Димитров: Бих приел в музея "македонските" ръкописи, за да се види, че са български

Бих приел в музея изложба „Средновековни ръкописи от Македония”, за да се види, че са български. Това каза за „Фокус&...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com