Дачич: Косово не е част от Сърбия

6121
Дачич: Косово не е част от Сърбия

Сърбия не е в състояние да задържи Косово в рамките на границите си. Това признание направи сръбският премиер Ивица Дачич само няколко часа след призива на патриарха Ириней властите в Белград да не присъединяват страната към ЕС без Косово, предаде БГНЕС.

"Едно е сигурно, че днешното правителство няма да предаде Косово и страната ни. Днес обаче Сърбия не е в състояние да контролира Косово, да не го дава, защото то вече е отнето", подчерта още Дачич. Според него дори и Сърбия да каже, че не иска да влезе в ЕС без Косово, Косово няма да се върне в границите на републиката.

По-рано сръбският патриарх Ириней заяви в Белград в Съборния храм "Свети Сава", че "ако в Европейския съюз /ЕС/ ни искат без Косово, ние ще кажем: Благодарим за поканата! Ще продължим да живеем трудно и мъчно".

Сърбия плаща 2 млн. евро дневно за лихви по външния си дълг

През последните четири години Сърбия е похарчила 14,5 милиарда евро за връщане на външния си дълг, съобщиха през изминалата седмица ред...

Главата на православната църква каза, че "уважава Европа и иска да бъде с нея, но не на цената от отказ от свещените сръбски земи". "Ако искат да ни приемат в това западно семейство, да ни приемат такива, каквито сме. Но ако трябва да се отречем и откажем от нещо, ще кажем благодарим за поканата. Ще продължим да живеем своя живот, трудно и мъчително, така, както сме го правили в продължение на 500 години", каза още Ириней.

Сръбският патриарх поръча на държавните лидери в Белград да създадат колкото е възможно по-тесни връзки в Русия, защото става въпрос за славянски братя, "които винаги са ни помагали, когато ни е било най-трудно". "Трябва да вържем нашата лодка с големия кораб на великия славянски братски народ, с който сме кръвно и верски свързани. Те са нашата подкрепа и надежда. Те винаги са били с нас, когато ни е било нужно. Днес те са ни необходими повече от всякога", подчерта още главата на сръбската православна църква.

В края на изявлението си той остро осъди действията на Международния Трибунал за военни престъпления в Хага. Според него този съд "е бил политически".

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com