Дубровник иска независимост?

7680
Дубровник иска независимост?

Поради все по-голямата инфраструктурна изолация, маргинализация и разпад в Хърватия, сред гражданите на Дубровник расте броят на привържениците на Дубровнишката република, написа вчера хърватският вестник "Свободна Далмация", цитиран от сръбски и македонски медии, предаде КРОСС. 

Дубровник постепенно започва да губи облика си на град и става изолиран остров, в който се живее само през лятото, а по време на зимния период гражданите му са отрязани от "всички страни". Това смятат все повече дубровничани, които сочат с пръст към политиците от всички политически сили, които използват града им само за рекламни цели или за кърпене на бюджетните дупки с печалбата от туризма, пише "Свободна Далмация".

Красотата на Дубровник получава похвали от световните медии, но за напредъка на града на национално ниво едва ли някой от управляващите се интересува, твърдят жителите на града и предупреждават за летаргията, в която изпада града, поради небрежност и незаинтересованост на отговорните фактори. 

От миналата година Дубровник, въпреки възраженията на икономистите, остана без самостоятелен търговски съд. Местната митница, която пък е на цели 8 века, от това лято вече работи като клон на "Митницата Плоча", а неотдавна Здравното осигуряване на Дубровник бе присъединено към Сплит.

"Играта на бившите и сегашните управляващи с транспортната изостаналост на Дубровник е отделна история", пояснява вестникът. В града, в който има най-много хотели с пет звезди, след всеки дъжд водата трябва да се преварява, тъй като половината град няма канализационна мрежа", твърдят местните хора. 

Поради всичко това, в града все повече расте броят на хората, искащи отделяне на Дубровник от централната власт в Загреб, смята изданието.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com