ЕК отхвърля съкращаване на бюджета на ЕС с 50 млрд. евро

4501
ЕК отхвърля съкращаване на бюджета на ЕС с 50 млрд. евро

Европейската комисия днес отхвърли предложението бюджетът на ЕС за периода 2014-2020 година да бъде намален с 50 милиарда евро, предаде АФП.

Кипърското ротационно председателство на ЕС предложи ревизирана версия на бюджета с икономии от поне 50 милиарда евро, които бяха определени като „начална точка” за страните членки. Комисията обаче е против съкращенията.

"Председателството смята за неизбежно общата сума на разходите, предложена от Комисията, да бъде ревизирана към понижение", се казва в публикуван днес документ. Новата версия на проектобюджета "съдържа съкращения на разходите във всички сфери на стойност поне 50 милиарда евро", се допълва в текста.

Това е отправна точка и "са необходими още по-сериозни съкращения, за да се постигне компромис", предупреди кипърското председателство, подчертавайки "необходимостта от установяване на приоритети между политиките и програмите".

В публикувано тази сутрин комюнике Комисията ясно заявява, че контрапроектът "не се подкрепя от ЕК". Тя счита, че в периода на криза бюджетът на ЕС трябва "да бъде инструмент в служба на инвестициите в растежа и заетостта". ЕК предложи през юли проектобюджет от 1,033 трилиона евро за периода 2014-2020 г. или увеличение с близо 5% спрямо периода 2007-2013 г.

Рецесията в Испания продължава, но с по-малък спад

Рецесията в Испания продължи и през третото тримесечие, но не е толкова голяма със спад на БВП от 0,3% спрямо 0,4% в предишното триме...

Бюджетът на ЕС се финансира на 80% чрез вноски на държавите членки. Предложението беше отхвърлено от седем държави - Великобритания, Франция, Германия, Холандия, Финландия, Швеция и Австрия, всички нетни платци и привърженици на драстично орязване на бъдещия бюджет, за да е в унисон със строгите бюджетни съкращения, предприети от държавите членки. Те се противопоставят на група от 17 държави, ръководена от Полша, която не приема кохезионните фондове в подкрепа на най-бедните държави членки да бъдат намалявани заради мерките за строги икономии.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com