ЕК препоръчва АЕЦ инспекции

4946
ЕК препоръчва АЕЦ инспекции

Аномалиите, открити в корпуса на един от ядрените реактори в Белгия, вероятно ще доведат до инспекция на всички такива обекти в ЕС, но решението за това могат да вземат само страните членки, тъй като Европейската комисия няма право да наложи такава мярка, заяви днес един от говорителите й, предаде БГНЕС.

"Властите ще направят проверки, това е очевидно", посочи Марлене Холцнер, говорителка на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. "ЕК може да дава препоръки, но няма право да налага мерки", подчерта тя.

Безопасността на 22 реактора, от които 9 са на територията на ЕС, е под въпрос след откриването на потенциални пукнатини в корпуса на реактор № 3 на АЕЦ в белгийския град Доел, съобщи белгийската Федерална агенция за контрол на ядрената енергетика в комюнике, публикувано на сайта й.

Производителят на този корпус, холандската компания Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, вече е прекратил това си производство, но досега е продал 21 други корпуси, които според в. "Монд" се намират в АЕЦ в Белгия, Холандия, Испания, Германия, Швеция, Швейцария, САЩ и Аржентина.

Редактор: Ая Косарова

ЕК ще представи плана за банков съюз на 11 септември

Европейската комисия ще представи плановете си за банков съюз, част от усилията й за овладяване на дълговата криза в еврозоната, на 1...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com