ЕК с предложения за по-добра защита на личните данни в интернет

2559
ЕК с предложения за по-добра защита на личните данни в интернет

Европейската комисия представи предложения за въвеждането на единен набор от правила, даващи на интернет потребителите по-голям контрол върху използването и управлението на личните им данни.

Двама от всеки трима европейци се безпокоят, че компаниите споделят личните им данни без тяхно разрешение, а всеки девети иска да има еднакви права за защита на данните в цяла Европа, сочат резултатите от неотдавнашно проучване на отношението към защитата на данните в ЕС.


С цел да отговори на тези притеснения Комисията предлага да се актуализира законодателството на ЕС за защита на данните. С промените ще се въведе единен набор от правила, които ще важат в целия ЕС.

Предложенията включват:

    - изискване компаниите да получават изрично съгласие, преди да използват повторно лични данни – потребителите в интернет също така ще имат достъп до своите лични данни и ще могат да ги прехвърлят към друг доставчик на услуги по-лесно;

    - засилване на „правото да бъдеш забравен“ – потребителите ще могат да изискват изтриване на своите лични данни, ако стопанска или друга организация няма законни основания за тяхното съхранение;

    - увеличаване на отговорността и отчетността – компаниите ще трябва да уведомяват своите клиенти за всяка кражба или случайно разкриване на лични данни;

    - прилагане на правилата на ЕС, когато личните данни се обработват извън Европа – потребителите ще могат да се обръщат към националния орган за защитата на данни в своята страна дори когато техните данни се обработват от компания извън ЕС.

Ползи за бизнеса


Наличието на единен набор от правила би насърчило по-последователно прилагане на законодателството в целия ЕС. Компаниите ще разполагат с ясни правила как да боравят с лична информация.

Бюрокрацията също ще бъде намалена – по оценки това ще доведе до намаляване на разходите на компаниите с около 2,3 млрд. евро на година. Например те ще трябва да работят само с един национален орган за защита на личните данни в държавата от ЕС, в която извършват основната си дейност.

По-добро прилагане

Новите правила ще дадат на националните органи за защита на данните правомощия да прилагат по-стриктно законодателството на ЕС. При разследването на престъпления ще се прилага отделен закон за обмена на данни със страни извън ЕС.

Следващи стъпки

Предложенията допълват усилията на ЕС за насърчаване на онлайн търговията чрез подобряване на доверието на потребителите – това ще допринесе за икономическия растеж и създаването на работни места. Те трябва да бъдат одобрени от правителствата на страните в ЕС и от Европейския парламент, преди да се превърнат в закон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com