Хиляди коренни жители на Амазония очакват с нетърпение срещата си с папата

804
Хиляди коренни жители на Амазония очакват с нетърпение срещата си с папата
Снимка: Getty Images

Няколко хиляди коренни жители на Амазония нетърпеливо очакват днес (19 януари) папа Франциск в югоизточния перуански град Пуерто Малдонадо за историческа среща с надежда да получат подкрепа за запазването на земите си, предаде AFP, цитирана от БГНЕС.

„Много съм развълнуван да видя папата за първи път”, призна 50-годишният Хавиер Антонио Писконте Инханте, който заедно с мнозина представители на коренното население на Перу, облечени в национални костюми, очакваха Светия отец. Хавиер Антонио е от района на Куско и е пътувал три дни с лодка заедно с още 140 членове на племето му, за да чуе папата.

Той се радва, че за пръв път са се събрали на едно място различни народи от Амазония, коренни жители на Бразилия и Боливия, които са пътували в автобус, със самолет или с лодки през джунглата.

Хиляди хора се бяха струпали пред огромни екрани, всеки с бутилка вода заради тропическата жега.

Заплашени от унищожаването на горите и естествените ресурси в техните земи, коренните жители на Амазония очакват от папата твърдо послание в тяхна подкрепа.

„Много хора навлизат на наша територия, за да изсичат горите”, оплаква се 47-годишната Емерита Олортеги Ортис, пристигнала от Северно Перу, и се надява папата да ги защити.

Папа Франциск призова католиците да бъдат гостоприемни към мигрантите

Папа Франциск призова католиците да бъдат гостоприемни към мигрантите. Според него "няма християнска радост, когато вратите са затворен...

Регионът Мадре де Диос, чийто главен град е Пуерто Малдонадо, е силно засегнат от добива на злато.

След срещата си с многолюдното множество, по време на която домакините ще демонстрират свои танци и произведения на занаятчийското изкуство, папата ще закуси с няколко техни представители и ще получи подаръци. Сред тях ще са лък и стрела, направени в перуанска общност, за да защитава земите им и да се застъпи за връщането на тези, които са им били отнети.

„Ние сме народ, прокуден от родните си земи”, казва 43-годишният Сесар Хохахе Еринеи, вожд на племето Есе Еха от Палма Реал, който ще приветства папата в традиционна червена дреха с корона от папагалски пера на главата и гердан от зъби на ягуар и глиган.

50-годишнишят Енрике Анес е с венец, украсен с препариран ястреб. Той е водач на общността Нуева Океания и смята да подари птицата на светия отец. Енрике обяснява, че в неговото племе тази птица предупреждава, което нещо ще се случи и така папата ще знае какво става с коренното население.

За папата тази проява е силна увертюра преди световната епископска среща, посветена на големия район Амазония, през октомври 2019. Целта е да се насочи вниманието към тези хора, които често са забравяни и нямат перспектива за спокойно бъдеще.

Папа Франциск предупреди: Светът е пред ядрена война

Папа Франциск заяви, че е сериозно притеснен от опасността от ядрена война и предупреди, че светът е на ръба, предадоха Ройтерс и ДПА. ...

„Ние сме един народ”, казва 33-годишният Ангелтон Арара, който е пътувал три дни с автобус от Мато Гросо в Бразилия.

В своята енциклика "Laudato si", чийто текст е със социална насоченост и е посветен на екологията, папата осъжда експлоатирането на амазонските гори от „огромни международни икономически интереси”.

Папата посочва също, че земята не е просто икономическо благо за коренните жители, а и място, където почиват предците им, свещено пространство, с което имат нужда да общуват, за да запазят идентичността и ценностите си.

В петък енцикликата му ще бъде разпространена, преведена на няколко местни езика.

Католическата църква е наясно с кървавата история на покръстването на Латинска Америка през 16. век и признава, че невинаги се е отнасяла с уважение към народите на Амазония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com