Кардинал Тарчизио Бертоне временен папа след оттегляне на Бенедикт

2874
Кардинал Тарчизио Бертоне временен папа след оттегляне на Бенедикт

Кардиналът камерлинг Тарчизио Бертоне ще стане след оставката на Бенедикт XVI временен папа, натоварен да управлява църквата до избирането на нов папа, но със значително ограничени правомощия, съобщи БГНЕС.

Според апостолическата конституция, въведена през 1996 г. от Йоан Павел II, всички високопоставени лица от "правителството" на Римокатолическата църква т.е. Римската курия, трябва да подадат оставка при смъртта на папата. Правилото се отнася и при оттегляне на папа. Единствен кардиналът камерлинг остава на поста, за да движи текущите дела на църквата

Думата "камерлинг" е производна от италианската "камера" и означава управител. Това е чисто административна длъжност, която придобива значение само при смъртта или оттеглянето на папа. Кардиналът камерлинг управлява Ватикана с помощта на присъстващите кардинали и определя датата на погребението – при смърт на папа – и на свикването на конклава.

Но камерлингът и кардиналите не могат да вземат никакви решения, чиято валидност надхвърля периода на овакантяване на престола на Свети Петър, и навлизат в изключителните прерогативи на папата, като например назначение на кардинали.

Папата се оттегли заради гей лоби във Ватикана?

Потенциално взривоопасно журналистическо разследване свързва оставката на папа Бенедикт ХVІ с разкриването на гей мрежа от висши духовн...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com