Китай: САЩ изпадат в бездна

14004

Китайската официална новинарска агенция предупреди Съединените щати, че са на път да изпаднат в "бездна, от която никога няма да излязат", въпреки решението на конгреса да подкрепи споразумението за т. нар. "фискална скала", предаде БГНЕС.

След като Камарата на представителите одобри сделката, която спестява данъчните увеличения на повечето американци и забавя автоматичните съкращения на разходите, агенция Синхуа направи коментар, в който посочи фискалните предизвикателства пред американските политици.

"Като единствена суперсила в света, САЩ съвсем не са Гърция. Икономиката и здравият разум обаче не лъжат", отбеляза медията в своя материал. "Народите и правителствата могат да влизат в преразход от време на време. Но просто не могат да живеят вечно на гърба на взет назаем просперитет".

Китай, който разполага с най-големите резерви в чуждестранна валута в света, е основен купувач на американски дългове. Според официалната му агенция държавният дълг на САЩ от почти 16,4 трлн. долара – над 100% от БВП на страната – е ключовото предизвикателство пред Вашингтон. Медията нарича дълга "фискална бездна", на фона на която европейската криза звучи като песен.

"Най-тревожното нещо при американските политици е следното – щом бяха толкова близо да паднат от "скалата", значи е много по-малко вероятно да постигнат консенсус и да помогнат на страната да се изкачи от бездната".

"В демокрация като Съединените щати данъчните увеличения и съкращенията на разходите – лекарството, от което се нуждаят, за да се излекуват от болестта на хроничните си дългове – отдавна са крайно непопулярни сред избирателите. Следователно политиците избраха да ритат кутийката надолу по пътя за пореден път", коментира Синхуа.

"Но както всички ние знаем, кутийката никога няма да изчезне. Някога, някъде, някой може да се спъне в нея и да падне здраво на земята. Или в случая на САЩ – в бездната, от която никога няма да излязат".

Редактор: Десислава Ушатова

Си Цзинпин очерта антикорупционната си политика

Генералният секретар на Китайската комунистическа партия Си Цзинпин очерта своята политика в борбата срещу корупцията на първото засе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com