Кралят на Белгия абдикира в полза на сина си

7207
Кралят на Белгия абдикира в полза на сина си

Навръх националния празник на Белгия белгийският крал Албер II обяви абдикацията си в полза на сина си Филип. Това стана след две десетилетия управление на Албер II начело на малката страна, пише БГНЕС.

"Възнамерявам да абдикирам на 21 юли", съобщи суверенът в реч в кралския дворец, предавана по телевизията. "Принц Филип е добре подготвен. Той и принцеса Матилде имат пълното ми доверие. Така че със спокойствие и увереност обявявам намерението си да абдикирам на 21 юли", допълни той.

В краткото си обръщение към нацията, прочетено първо на френски, а после на фламандски, двата основни езика в Белгия, 79-годишният крал заяви, че е твърде уморен и слаб, за да продължи да управлява. "Аз съм на възраст, която не е достигана от мои предшественици. Моята възраст и здравето ми не ми позволяват да изпълнявам задълженията си, така както бих искал", каза още крал Албер II.

Като втори син на крал Леополд III (1901-1983 г.) и Астрид Шведска (1905-1935 г.) Албер не беше предвиден да царува, но беше задължен да се възкачи на трона през 1993 г. заради смъртта на големия си брат крал Бодуен, който почина без да остави наследник.

Решението му да се откаже от трона е първата абдикация в историята на Белгия. Страната извоюва независимост от Холандия през 1831 г. Като монарх задълженията на Албер бяха да представлява Белгия у дома и в чужбина при държавни визити, търговски мисии и международни срещи на високо равнище и да се интересува от белгийското общество, култура и предприемачество.

Неговият син, 53-годишният Филип, ще бъде седмият крал от рода Сакс-Кобург-Гота, който оглавява конституционната монархия след обявяването на независимостта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com