Лавров: Сирийският самолет превозваше материали за радарни станции

5867
Лавров: Сирийският самолет превозваше материали за радарни станции

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че самолетът на сирийските авиолинии, пътуващ от Москва за Дамаск, който беше задържан от Турция и принуден да кацне в Анкара, превозвал напълно законен "материали за радарни станции".

"Самолетът превозваше товар, който законен руски доставчик предоставяше по законен начин на законен клиент", заяви Лавров по руската телевизия НТВ. Той уточни, че става дума за "електрически материали за радарни станции".

"Това е техника с двойно предназначение (гражданско и военно), но то не е забранено от нито една международна конвенция. Нямаше и не можеше да има никакво оръжие на борда на самолета", посочи Лавров.

Руският вестник "Комерсант" съобщи днес, че самолетът на компанията "Сириан Еър", задържан в сряда вечер в небето над Турция, превозвал елементи за руски радари от сирийски противовъздушни батареи. Но превозваното оборудване от този самолет не е изисквал нито специално разрешение, нито митнически контрол и не представлявал никакъв риск за членовете на екипажа или за самия самолет, допълни вестникът, цитирайки източници на руската оръжейна индустрия.

Редактор: Десислава Симова

Какво стои зад спрения от Турция сирийски самолет?

Решението на Турция да принуди сирийски самолет да се приземи в Анкара е или в резултат на лошо разузнаване, или умишлена стратегия да...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com