Македония и България близо до честване на съвместна история?

18237
Македония и България близо до честване на съвместна история?

Македония и България са близо до честване на обща история, пише днес македонският ”Утрински весник”. Въпреки че общото впечатление е, че двете страни продължават да спорят за историческите личности, пише изданието, паметниците на Симеон Радев, Тодор Александров, а от вчера и на Борис Сарафов са белег за одобрение на исканията на България за съвместно честване на исторически личности и дати.

„Дали това е така и как стана така, че Сарафов да бъде единствената личност, свързана с Македония, която получи почетно място на покрива на новото министерство на външните работи, е тема, която отвориха българските медии”, пише „Утрински весник”.

Македония: Война на символите

Невидима стена разделя Македония: проектът "Скопие 2014", който тълкува историята с помощта на нови архитектурни паметници, предизвика...

„Според Агенция „Фокус” статуята на Сарафов изглежда неестествено сред Чърчил, Аденауер, Вашингтон, Юстиниан и Ганди. В текста личността на Сарафов се определя като „единственият македонски представител”, „противоречива личност на македонската история” и македонец, който смятал, че е българин и станал български офицер. След като не успял опитът Симеон Радев да бъде представен като основател на македонската дипломация, в скопския Ермитаж била поставена фигура на Сарафов, чиято биография била достатъчно непротиворечива, за да не бъде свален”, коментира изданието. Според бившия премиер Владо Бучковски с този жест македонските ръководители не правят жест за общо честване на историята, а опит да избягат от това.

„С поставянето на тези паметници ВМРО-ДПМНЕ иска да се доближи към своя електорат, който облъчва с идеите, че сред македонските дейци са и Тодор Александров и Борис Сарафов. От гледна точка на пиара приехме историята и както е тръгнало ролите на Александров и Сарафов ще станат безспорни, защото намериха аргументи, за да ги честват”, заявява Бучковски. По думите на бившия премиер фактът, че Сарафов е единственият македонец, който има статуя на покрива на МВнР, е абсурден. Той смята, че е можело да се сложат статуи на личности от АСНОМ.

Стойко Стойков от ОМО „Илинден”-ПИРИН заявява, че Сарафов не е противоречива личност като Симеон Радев и е имал добри и лоши страни, но „най-ясно от всички останали е заявявал, че е македонец”.

„Може би някои хора смятат да има съвместно честване на историята, но като македонци не трябва да позволяване нашите исторически личности да бъдат присвоявани от съседите”, смята Стойков. По думите му паметниците по-скоро ще запалят огъня между двете страни, отколкото да доведат до някакво сближаване, тъй като България иска да се чества историята като българска. Бившият дипломат Ристо Никовски смята, че става дума за личности, които не били достатъчно проучени и затова поставянето на техни паметници е прибързано.

"Войводата на кон" официално е Тодор Александров

Паметникът в скопската община Кисела вода получи и надпис, пише днес македонският ”Утрински весник”. Паметникът, който първ...

„Безспорно е, че много неща от нашата история трябва да се преразгледат и да се поставят в реални рамки, тъй като подходът на бившия режим беше доста твърд”, заявява Никовски. Според него това също не е крачка към съвместно честване на историята.

„Това не трябва да се прави докато България не признае, че ние сме македонци и говорим македонски език”, изтъква Никовски и споделя, че има македонци от югославския период, които са заслужили място на покрива на МВнР. Според професор Стево Пендаровски няма концепция на правителството за тези паметници, а само за антиквизацията.

„Честването на тези личности може да означава крачка към съвместно честване на историята, но и опит за дразнене на някои от съседите”, заявява Пендаровски. Той смята, че откриването на статуите е направено по неправомерен начин, тъй като не е имало комисия, която да избере кои статуи да бъдат поставени.

Редактор: Десислава Ушатова

Андрей Ковачев: България няма да е втора Гърция

България е съгласна Македония през декември т.г. да получи дата за започване на преговори с Европейската комисия. Това заяви в специа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com