Новото ръководство в Китай е доминирано от консерваторите

5195
Новото ръководство в Китай е доминирано от консерваторите

Новият ръководен екип на Китайската комунистическа партия (ККП), обявен днес, е доминиран повече от консерваторите, отколкото от реформаторите, считат аналитици, предаде БГНЕС.

"За момента ми се струва, че консервативните фигури са на доминираща позиция", заяви Вили Лам, специалист по китайска политика в Китайския университет в Хонг Конг. "Това не е екип, който е готов да осъществи много важни реформи, с изключение може би на реформите в икономиката, защото там има необходимост. В политически план те са много консервативни с хора като (министъра по пропагандата) Лю Юншан и (генералния секретар на ККП в Чунцин) Чжан Дейцзян", смята и Жан-Пиер Кабестан, професор в Баптисткия университет в Хонг Конг.

Новият постоянен комитет на политическото бюро на ККП, центърът за вземане на решения в Китай, беше намален от деветима на седем членове - Си Цзинпин, Ли Къцян, Чжан Дейцзян, Юй Чжъншън, Ли Юншан, Ван Цишан, Чжън Гаоли по реда на значението им. Само Си и Ли бяха членове на предишния комитет.

"Това е по-скоро кликата на (бившия президент) Цзян Цзъмин. (Бившият председател на Комунистическата партия) Ху Цзинтао губи много от влиянието си. Нито Ли Юанчао (близък до Ху, който минава за реформатор), нито Ван Ян (лидер на провинция Гуандун, смятан за реформатор) са част от комитета", допълни Кабестан.

"Лоялните на Цзян Цзъмин хора може да не прехвърлят лоялността си на Си. Прогнозирам търкания, конфронтации и противоречия между седмината членове", заяви Лам. "Този състав е белязан с огромен консерватизъм, както и с доминация на протежета на Цзян Цзъмин", счита от своя страна Джоузеф Чън, аналитик от Градския университет в Хонг Конг.

Наблюдателите, които следиха 18-я конгрес на ККП от 8 до 15 ноември, отбелязаха продължаващото влияние на Цзян Цзъмин, бивш генерален секретар на ККП от 1989 до 2002 г. То оказа голяма тежест в преговорите за избор на ръководство.

Редактор: Десислава Ушатова

Си Цзинпин е новият лидер на Китай

Досегашният вицепрезидент на Китайската Народна Република - 58-годишният Си Цзинпин, бе избран за генерален секретар на Китайската комп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com