Румънците излязоха на улиците

6592
Румънците излязоха на улиците

Серията масови протести трябва да послужи като предупреждение, че търпението на румънците към управляващата класа е на ръба две десетилетия след кървавия край на управлението на Николае Чаушеску.

В понеделник премиерът Емил Бок заяви, че диалогът е единственият начин да се решат проблемите в една от най-бедните страни на ЕС, като посочи, че „съчувства за страданията и трудностите”.

Но експерти посочват, че протестите в редица градове на страната подчертават дълбокото усещане за отчуждение, породено от тежката рецесия, която последва след продължителен икономически бум.

„Фактът, че демонстрациите продължиха няколко поредни дни в редица градове трябва да даде на политиците храна за размисъл. Изглежда, че търпението на румънците се изчерпва”, посочва политическият анализатор Овидиу Печикан пред вестник „Ромъния либера”.

Над хиляда души не се уплашиха от ниските температури и се събраха в неделя вечерта на университетския площад в центъра на Букурещ – едно от основните места на протестите на антикомунистическите революционери, които свалиха от власт мразения режим на Чаушеску преди да екзекутират диктатора заедно със съпругата му чрез разстрел на Коледа през 1989 година.

Този път мишена на скандиранията на протестиращите беше президентът Траян Бъсеску.

В Румъния: Цигански "бели якички" прахосват милиони от еврофондовете

Докато Брюксел пресира Букурещ да подобри условията на живот на ромите, стотици хиляди евро от фондовете на ЕС и на румънското правител...

Докато повечето от скорошните протести преминаха мирно, в събота и в неделя в Букурещ се стигна до сблъсъци между полицията и групи футболни фенове.

Протестните акции започнаха в четвъртък вечерта в централния град Търгу Муреш, след като създателят на службите за спешна помощ Раед Арафат бе принуден да напусне министерството на здравеопазването след спор с Бъсеску за здравните реформи.

„Това беше последната капка, която преля чашата”, заявиха част от протестиращите.

„Арафат е един от малкото хора, които са направили нещо за тази страна”, смята дизайнерът Мирела Олтеану.

„Принуждаването на Арафат да напусне бе сметнато за акт срещу хората, които сами са постигнали нещо, като желание да се унижат обикновените хора”, казва Кристиан Преда, евродепутат от управляващата Либералдемократическа партия.

Румъния ще пита ЕК дали запазването на трудовите ограниченията е оправдано

Румъния ще поиска от Европейската комисия да обясни дали решението на девет страни от ЕС да запазят ограниченията за румънски работници...

„Бъсеску атакува някой, който е много популярен сред румънците и това предизвика протестите. Те събраха и общото недоволство на гражданите”, посочва социологът Мирча Киву.

Мерките за съкращаване на разходите, предприети от дясноцетритското правителство за борба с рецесията и за постигането на споразумение с МВФ, се усещат силно в балканската страна.

През 2010 година заплатите в публичния сектор бяха намалени с 25% и оттогава не са напълно компенсирани. Хиляди работни места бяха съкратени в публичната администрация, а пенсиите бяха замразени.

„След 37 години работа получавам около 160 евро месечно”, казва Виолета Василе, пенсионерка, дошла да демонстрира в Букурещ.

В Румъния средната заплата е около 350 евро месечно, въпреки че страната постигна икономически ръст през 2011 година след две години на рецесия.

Румъния №1 в ЕС по икономически растеж

С растеж от 1,8 процента през третото тримесечие на 2011 г. спрямо предходното тримесечие Румъния е на първа позиция в Европейския съю...

В понеделник Бок настоя, че мерките на правителството започват да дават резултати, но призна, че хората все още не са усетили положителните ефекти.

Но ако Бъсеску и правителството на Бок бяха основните цели на гнева на демонстрантите през уикенда, взелите участие в протестите имат малко вяра, че нещата ще се подобрят, ако опозицията дойде на власт.

„Всички политически партии в Румъния са замесени в бизнес и са опетнени от корупция”, казва 47-годишният Изидор Василе.

„Сегашната опозиция няма да се справи по-добре. Нуждаем се от нов тип политици”, добавя 49-годишната продавачка София.

АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com