Световните цени на храните ще останат променливи

6349
Световните цени на храните ще останат променливи

Световните цени на храните могат слабо да се понижат през следващите месеци, но ще останат променливи, прогнозира новият генерален директор на Организацията по прехрана и земеделие Жозе Грациано да Силва, предаде АФП.

„Ние очакваме цените да не се повишат, нито да паднат. Ще има известно намаляване, но не и драстично, променливостта им ще се запази.

Според ръководителя на агенцията на ООН, „стоките от ниско ниво са базата за спекулации” в цените на храните.

От организацията прогнозират, че високите цени вероятно ще се запазят и през 2012 г., а разходите по закупуване на храни за най-бедните държави в света са се повишили над три пъти през изминалата година.

Два дни след поемането на контрола на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) новият генерален директор Да Силва заяви във встъпителната си пресконференция, че неговият основен приоритет ще бъде пълното премахване на глада и недохранване по света, съобщават от организацията.

Грациано да Силва заяви пред журналисти, че организацията ще започне увеличаването на подкрепата си за редица страни с ниски доходи, с дефицит на храни, и ще се погрижи най-вече за тези, които са изправени пред продължителни кризи.

„Прекратяването на глада изисква ангажираността на всички. Нито ФАО, нито някоя друга агенция или правителството ще спечелим тази война сами”, заяви още да Силва, добавяйки, че той иска да работи по най-прозрачния и демократичен начин със страните-членки на Организацията на обединените нации, агенциите в частния сектор, гражданското общество и други заинтересовани страни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com