Протестиращи показаха жълт картон на голяма японска фирма в Ямбол

67645
Протестиращи показаха жълт картон на голяма японска фирма в Ямбол
Снимка: БГНЕС

Осем хиляди души текучество в Ямбол. Става въпрос за работници в предприятието „Язаки”.

Днес вече има протест, като част от протестиращите не могат да излязат от територията на предприятието, тъй като са на работа. Ако го направят, те ще бъдат уволнени дисциплинарно.

Тютюнопроизводителите пак плашат с блокади на пътища

Сред производителите на тютюн отново се надига вълна на недоволство. Компаниите спряха да изкупуват продукцията им. Над 300 тона готов ...

Каква е причината за стачката – липсата на достойна заплата. Основната заплата – бруто, е около 500 лева. Има и бонуси, но работниците твърдят, че се налагат куп глоби – например ако излезеш в болничен, няма премия. Може да бъдеш и глобен, защото си излязал да пушеш, казват работници.

Всъщност системата за наказания в завода е доста добре развита – с жълти и червени картони. Става въпрос за дисциплинарни наказания. Картоните се показват от прекия ръководител. Наказанието се налага, ако даден оператор не е изпълнил нещо в дадена поръчка. Това е възможност да се манипулират лесно заплатите. Не ни пускат и в отпуск – когато си потърсихме правата, веднага ми предложиха, заяви едно от момчетата.

По думите на протестиращите има случаи, при които се работи по 16 часа непрекъснат труд – по две смени наведнъж, включително след нощна смяна. Главна инспекция по труда (ГИТ) го установи това, заявяват хората. Подадохме сигнал до прокуратурата, има и неизпълнено решение на Върховния административен съд, добавят те.

Според Нова телевизия собствениците на „Язаки” са опитал да саботират репортажа, с който се показват проблемите в предприятието. Имаше и заплаха да бъдат рязани кабели. На тази заплаха охраната отвърна: „Защо заплатата ви е по-голяма от моята”. За да не могат журналистите да влязат в „Язаки”, беше повикана полицейска кола.

Служителите на затворите в протестна готовност

Цялостно реално финансиране и изпълнение на социалните искания на служителите в затворите поискаха 120-те делегати на общото събрание н...

Освен в Ямбол, „Язаки” има завод и в Сливен.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com