Опитът на Иран от пет КОВИД вълни: Няма природен колективен имунитет срещу коронавируса, има яко измиране

22163
Опитът на Иран от пет КОВИД вълни: Няма природен колективен имунитет срещу коронавируса, има яко измиране
Снимка: Getty Images/Guliver

Откакто избухна пандемията от новия коронавирус SARS-CoV-2, причиняващ болестта COVID-19, основният въпрос е: Кога ще свърши? Отговорът още не е ясен и причината е, че макар да се знае много за SARS-CoV-2, всъщност не сме напълно наясно с няколко ключови неща.

Например – дали с течение на времето при такова мащабно разпространение той става по-слаб или не? Съответно, става ли по-смъртоносен или не? Остават ли повече хора с хронични здравословни проблеми, след като го изкарат, или не? И най-важното – ще повтаря ли масово, след като по-голямата част от човечеството го изкара веднъж или не? Като към този въпрос се добавя и следващият: Колко дълго трае имунитетът след преболедуване от COVID-19 и след като си се ваксинирал? Защото само ако има траен имунитет, независимо дали постигнат по естествен път т.е. през преболедуване или през ваксинация (или и двете комбинирано) можем да се надяваме да оставим COVID-19 зад гърба си като общество!

Колективният имунитет ще ни спаси от живот "отваряне - затваряне", смята нашият представител в ЕМА

Няма да живеем постоянно така – зависи от създаването на колективен имунитет. Самият вирус също се приспособява към усилията на ч...

Отговорът на последния въпрос още не е категоричен, но прясно проучване от Израел навява мисли, че ваксините срещу коронавирус най-вероятно няма да осигурят доживотен имунитет само след една-две дози, който да е достатъчно силен, за да не търпи човечеството сериозни вълни от заболеваемост, които препълват болници и убиват милиони в цял свят.

Друго проучване – от Иран, обаче изглежда още по-притеснително. За разлика от това от Израел, то все още е чернова т.е. не е потвърдено (данните и заключенията) от независим научен екип. Но е особено значимо, защото проследява хода на пандемията в Иран – втората държава в света след Китай, където вирусът проби много видимо.

Какви са заключенията засега – най-важното е, че на база проследените данни от на практика пет вълни на COVID-19 в Иран, естественият колективен имунитет е невъзможен за постигане. И още – с течение на времето, вълна след вълна смъртността от вируса става по-висока. В Иран средната възраст на населението е 32 години, но въпреки това изчисленията в изследването показват, че нивото на смъртността вследствие на COVID-19 в някои ирански провинции почва да доближава това при държави с далеч по-застаряващо население, като тези в Западна Европа. Ужасяваща новина е, че към 17 септември, 2021 година официалната смъртност от COVID-19 в Иран е подценена наполовина – докладвани са само 48% от смъртните случаи заради коронавируса. В провинциите Казвин, Кум и Източен Азербайджан, 0,4% от населението е умряло от COVID-19. А в 11 провинции почти всички жители са преминали през коронавируса, но въпреки това не се наблюдава стихване на вълните на зараза.

Смъртността заради COVID-19 е изчислявана на база т.нар. надвишена смъртност – само през първите 2 вълни на коронавируса в Иран надвишената смъртност е около 2,5 пъти по-голяма от официално докладваните починали с диагноза COVID-19. В епидемиологията, терминът "надвишена смъртност" отразява броя на смъртните случаи за даден период на епидемия (в случая пандемия) спрямо период преди избухването на въпросната епидемия. Освен това, при първата вълна надвишена смъртност се наблюдава само в някои провинции, където туризмът е по-силно развит, но при петата вълна, в която вариантът "Делта" доминира, в почти всички провинции се наблюдава ръст на смъртните случаи по едно и също време. А при петата вълна, във всички възрастови групи има увеличение на смъртността спрямо предните вълни, само във възрастовата група над 75 години не е така – но именно в тази възрастова група започна приоритетно програмата за ваксинация срещу коронавируса в Иран.

Държавата изчисли какъв е колективният ни имунитет срещу коронавируса - не стига

България още няма колективен имунитет срещу коронавируса. Това става ясно от данни, които са записани в Националния план за справяне с ...

"За съжаление обаче на изследвания като това няма да се обърне нужното внимание - те не се вписват в оптимистичната визия за бъдещето, на която ни се казва да вярваме. И със сигурност ще продължим да слушаме за ползите от "естествения имунитет'', за това как само няколко месеца ни делят от това SARS-CoV-2 да се атенуира до обикновена настинка и пр. промиване на съзнанието на обществото с лъжливи успокоения. А зимата идва... ", коментира във Фейсбук профила си Георги Маринов, учен от департамента по генетика на Станфордския университет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно