А с изчегъртването на ГЕРБ всичко щеше да е много по-лесно

15354
А с изчегъртването на ГЕРБ всичко щеше да е много по-лесно
Снимка: Правителствена пресслужба

Когато човек наблюдава всички невероятни обрати, които ПП, БСП, ДБ и ИТН правят, за да формират нов кабинет, започва да изпитва - логично - главозамайване. Никога за толкова кратко време не е имало такъв брой ултиматуми в определена коалиция и пак такъв брой нарушени ултиматуми. Отдавна вече червената линия и зелената светлина са взаимозаменяеми - признавам, че дори не следя уговорките и условията, които Петков, Трифонов, Нинова и Иванов си поставят.

Салтата на ИТН например са вече изумителни: първо, слага се край на агонията, пада правителството, после се говори за това дали да се сложи край на агонията на падналото правителство и то да процъфти отново. Тошко Йорданов дава едни интервюта, в които говори за "пепетата", "дебетата", напомняйки карикатурно на онова, което д-р Михайлов много точно нарече "раблезиански тип". Оказва се също, че май ИТН може с ПП, обаче без Кирил Петков и без Асен Василев за премиер, така сякаш не е супер очевидно, че това по никакъв начин няма да промени ПП, освен да се превърне в празна валута за обмен на доверие. А то най-вероятно ще се срине пак толкова бързо, колкото първия път. През това време пък Кирил Петков на няколко пъти споменава, че няма как да говорят с ГЕРБ, докато начело е Бойко Борисов, така сякаш ако формално Борисов не е начело, ще има някаква особена промяна с партията му.

Има нещо също твърде озадачаващо. Проверките на ТЕЦ "Брикел" от страна на Борислав Сандов и Кирил Петков да кажем - те са абсолютно необходими и с огромен залог. Обаче и абсолютно закъснели, да не кажа трагично закъснели. Не мога да разбера как е възможно особено Сандов да не се окаже там още в първата си седмица като екоминистър - та "Продължаваме промяната" дойде на власт именно с обещанието, че ще започне голямо прочистване на всякакви измекярства и корупции, въобще всичко, което смърди (в случая и буквално) от оборите на Прехода. И за ТЕЦ "Брикел" не ти трябва някакво оперативно време така както, предполагам, за "Капитан Андреево"; за смрадта и злоупотребите там се знае от много години -  сам Сандов изтъкна, че постъпват сигнали непрекъснато, а и на него нещата там би трябвало да му известни още от най-ранните си години като екоактивист. Всъщност цялата ПП направиха в края на управлението си това, което се очакваше в самото му начало. И каквото и да говорим оставиха впечатлението, че се интересуват от вътрешна политика само, когато не видят друг начин за набавяне на онзи престиж, който ги доведе на власт. Дори да не е така, и да бе свършено много във вътрешен план, никой не разбра - основно поради невероятния нечленоразделен талант на Петков да комуникира собственото си правителство и неговите действия. 

Какво ако то например бе започнало да прави това, което бе обещало - да изчегъртва ГЕРБ? А и не само тях, корупцията като цяло. Цялата държава е обрасла в случаи като с ТЕЦ "Брикел" - където и да пипнеш, ще излязат подобни работи. Също: парламентарна комисия за ревизията на ГЕРБ щеше да свърши много по-добра работа от проваления арест на Борисов. Никога ГЕРБ не са били в толкова голям разпад и с толкова много шансове да бъде разбит олигархичния им модел; опасявам се, че бяха пропуснати. Дори безумният слоган на ГЕРБ - "Ред в хаоса" -  спомняте си комичното му звучене, когато бе приложен през пролетта на 2021 г. - може би ще прозвучи резонно на някои неособено съобразителни избиратели.

Но това не е заслуга на Борисов. Той просто остана неизчегъртан. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com