X
 
 

Американското посолство пита българите дали знаят кой е написал "Де е България"?

28667 66
Американското посолство пита българите дали знаят кой е написал "Де е България"?
Снимка: БГНЕС
Страницата на американското посолство публикува видео, в което посланик Херо Мустафа рецитира "Де е България"? Умилително, особено за хората, които са склонни да се умиляват от подобни работи, които трябва да бъдат завинаги вписани в графата "културно-приемствен кич". Ето го:

Дотук добре, хубаво, обаче в съобщението на Facebook страницата на американското посолство ни питат следното, цитираме:

"Посланик Мустафа рецитира българска поезия. Може ли да назовете автора?"

Нека повторим: американският посланик рецитира Вазов и от американското посолство ни питат: Може ли да назовете автора?

А ние ще попитаме на чист български: What The Fuck? 

Това дали можем да назовем автора реторичен въпрос ли е, провокативен въпрос ли е, въпрос за 5 000 лв. от "Стани богат" ли е, и какво въобще прави тоя въпрос там? 

Няма да наливаме бензин в патриотичния двигател и да предположим, че, видиш ли, американското посолство допуска, че е възможно ние да не знаем кой е авторът, а пък Херо Мустафа, няколко месеца след идването ѝ в България, сега да ни изпитва с отвъдокеанско самодоволство за собствената ни история и литература. Подобно допускане ще направят от "Възраждане" най-вероятно съвсем скоро, но на нас не ни е до лесно запалима агресия. Между другото, не се ли сещат от същото посолство, че от безбройните начини да подпушат американофобията, са избрали направо най-работещия - ако съм лидер на националистическа партия просто първото, което ще направя, е да строя четата и да поскандалджийствам малко, за да натрупам вот за изборите догодина. 

На мен обаче по-скоро ми прилича на друго, което прави нещата съвсем комични. Ако разгледате страниците на големите вериги супермаркети ще видите тъкмо ей такива работи. Пуска се нещо очевидно и ясно за всички, туря се един въпрос - знаете ли кой е авторът или па да кажем на трети март - знаете ли кой празник празнуваме днес - и после де що има кибици пишат отдолу по хиляда коментари, триумфиращи, че в света на възрастните все още някой ги пита за нещо, с което са успели да прескочат началното образование - последното, което е оставило трайна следа в съзнанието им. Дето се вика, под статуса на посолството единственото, което липсва, е да се добави - "Напишете кой е авторът и след томбола ще видим кой ще спечели ваучер за 40 лева, 2 суджука, лимонада и магнитче с лика на Доналд Тръмп."

На всичкото отгоре този отникъде появил се Вазов изглежда потресаващо нелеп на фона на всичко, което стана в държавата по отношение на случая "Миталов". Дори по традиция аргументативно безпомощните клакьори у нас не можаха да кажат нещо по-умно от стандартното: "Ние сме член на НАТО и държим на евроатлантическото ни партньорство", сякаш това означава, че тук няма суверенно правосъдие. Дали някой е корумпиран се разбира едва при влизането на определена присъда в сила, а докато няма такава, това е просто геополитическа клевета. Най-общо се твърди, че ние, американците, решихме, че съдията ви е корумпиран и следователно всички трябва да кажете, че той е такъв. Този съдия е неудобна пешка от шахмата на Студената война и вие трябва страшно добре да разберете това, дори примерно ако преди това сте разбрали какво представлява правораздаването, но наивно си мислите, че корупцията се доказва в съда, а не на пресконференция. 

Действително, Херо Мустафа е права да попита "Де е България?". Отговорът не е толкова очевиден, колкото авторът на произведението. Той поне знаеше.

 

Автор: Иван Вазов - син

Actualno.com

Етикети:

 • Мжлжкжкжжи 32 Мжлжкжкжжи преди 39 минути Профил на трол?
  А ние питаме американското посолство: знаят ли кеде е България?
 • Анонимен 31 Анонимен преди 2 дена Профил на трол?
  аве тъз уфсъ ,що не си пърди в ританките?
 • Анонимен 30 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
  Толкова ли сте сигурни патрЕотите, че всички с потури танцуващи пред Народния и в езера и викащи по площади знаят кой е автора на "Де е България"? Като ви гледам познанията по българска история, с които блестите тук и по други форуми мога да предположа, че и познанията ви по българска литература са също толкова оскъдни.
 • Бахтин 29 Бахтин преди 6 дена Профил на трол?
  Госпожо Мустафа, ваше "величество", "височество","превъзходителство" или каквото там се казва (то впрочем си е ваше,не е наше). Вазов написа "Де е България", но ако възкръснеше някак, пак би попитал. Щото я няма, щото се е превърнала унизително в американска слугиня. Превърнала се е и в "кенефа на Европа", както справедливо ни беше нарисувал чешкия художник. - Хайде сега, като се отнасяте към нас виж още ›› като към индианци, изрецитирайте "Русия" на Вазов, рецитирайте "Кочо", където един друг Мустафа колеше българи, а господ гледаше от свода тих и невъзмутим. Има много още да се рецитира от Вазов, но интересно, чак толкова ли ни имате за тъпи? Или правите проверка, дали 30-те години преход, под ваше ръковоство, посредством вашият инструмент тук "Отворено общество и неговите отрочета, сред които особено блестят "БХК" и "Америка за България" - са дали търсения резултат?
 • Анонимен 28 Анонимен преди 6 дена Профил на трол?
  Браво,г-жо Мустафа,браво!!! "Де е България" трябва да е химн, а не татовата "Горда Стара.." Горделивостта е грях, а любовта е от Бога!
 • Анонимен 28.1 Анонимен преди 1 ден Профил на трол?
  За информация на геберите: не се казва "Горда стара", а "Мила родино"; авторът не е Тато, а Цветан Радославов по време на Сръбско-българската война. Първият ни химн е "Шуми Марица", но май заради Боковото управление, не е лошо да се ориентираме към "Де е България?" понеже истинските българи вече ще сме се изнесли, и ще трябва да обясняваме на децата си къде е била тази държава.
  : 0 !
 • Анонимен 27 Анонимен преди 6 дена Профил на трол?
  Аз питам Американското посолство знаят ли какво се е случило 1943-1944 г.в България? Колко техни бомбардировачи изсипват бомби над София и я разрушават? Ще ни изпитват те по история, смешници.Когато бях в Америка и ме питаха местните от къде съм,аз отговарях България, в Европа, а отговорът беше:"Хм, сигурно е мн далеч от тук", което ме навяваше на мисълта, че сигурно не знаят и Европа къде се нами виж още ›› ра. Такова им е тяхното образование, а ще идват да учат нас. Пускат пипалца навсякъде. Фондацийки Америка за България, нз си какво... ВКР- та
 • Анонимен 27.1 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
  Питам се ти дали знаеш. България обявява война на САЩ. Какво очакваш да стане в такъв случай? Но услужливо забравяш, че България не е обявявала война на Русия, но въпреки това Русия обявява война на България и влиза в страната ни като окупатор. Ето това се е случило през 1944 г.
  : 5 !
 • Анонимен 26 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  КОЙ пита, КОЙ отговаря, КОЙ какво разбира, подразбира и тълкува е едно на ръка, къде, къде по-важно и трагично е, че по-голямата част от населението и най-вече младежта, за съжаление, действително не знае отговора, а тези, които знаят не са в България, това да види авторът, а не да словоблудства за разни продажници.
 • Емигрант 25 Емигрант преди 1 седмица Профил на трол?
  Колумбе,ебем ти откритието: Навремето се вдигаше вой до небесата че едва ли не сме станали 16та автономия на бившият СССР. Сега като сме колония на насраните американци цъвнахме та вързахме.Както винаги сме нагъзени и ни оправят както си искат.Всеки се ебава с нас,благодарение на шибаните ни политици.
 • Анонимен 25.1 Анонимен преди 6 дена Профил на трол?
  Насран си ти,ходи в Русия умнико!
  : 34 !
 • Анонимен 25.2 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
  Не знам как като са насрани американците са най-мощната икономика в света. Пък любимият ти Путинза 20 години не успя нищо де свърши с икономиката на Русия. Та руснаците в тоя случай как да ги наречем? Насрани лентяи и некадърници. А са седнали върху най-богатите ресурси на природни богатства в света. Не забравяй, че като сочиш някого с пръст, останалите четри сочат към тебе (и матушката ти).
  : 4 !
 • Анонимен 25.3 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
  Не е автономия, а е 16 република. И не е едва ли не, а съвсем. Въпросът бе, че фактическата 16 република не стана формално част от СССР и то поради нежеланието на Москва. Но къдети у патрЕот толкова познания. За тях са опорките, не знание и мислене. А ако нямаше разлика с тогава, ти нямаше да дращиш глупости в нета, а щеше да чукаш камъни в някоя кариера.
  : 3 !
 • Доктор Бахтин 24 Доктор Бахтин преди 1 седмица Профил на трол?
  Нека Мустафа да обясни, Вазов "Под игото" ли е писал или "Под присъствието"? Както кой, защо и как уби баща му, например? Също така да бъде попитана за "Епопея на забравените" и особено за "Опълченците на Шипка"Кои се сражаваха там рамо до рамо и срещу кого и какво? А, Мустафа, кажи ни на нас, простите българи!?
 • Анонимен 24.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  В началото на комунизма докъм 1960 година Вазов е имал черен печат, не е бил включен в учебниците, щото според неграмотните обущари и бръснари в правителството бил "Великобългарски шовинист"! Може и да са били прави, на стари години Вазов става русофоб и пише стихотворение за конницата на ген.Колев - колача на руснаци!
  : 59 !
 • Анонимен 24.2 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
  Чуждата посланичка може и да не обяснява такива неща, не е длъжна да ги знае. Но кресливите патрЕоти като теб да не ги знаят е вече друга работа. Бащата на Иван Вазов го убиват тия, с които Путин се прехръща и целува и си стои пАтоци. А Вазов пиша и едно друго стихотворение "О, руси, о, братя славянски, защо сте вий тука? Защо сте дошли на полята балкански немили, неканени гости?" А патрЕ виж още ›› оте, какво ще кажеш сега? Няма опорки от Позитано по въпроса,а?
  : 4 !
 • Анонимен 23 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Нека видим, какво знаят американците: youtube.com/watch?v=BxeZbuTCcMY
Нагоре
ЕП счита бюджета на Общността за неприемлив
ЕП счита бюджета на Общността за неприемлив

Проетобюджетът на Европейския съюз за 2021-2027 г., който се обсъжда днес на извънредна среща на върха на ЕС в Брюксел, е неприемлив за Европейския...