Беличък код - лична отговорност

6820
Беличък код - лична отговорност
Снимка: БГНЕС

Стандартите изискват при обилен снеговалеж да затворим пътищата, да изчистим и тогава да пуснем трафика. До два часа след приключване на снеговалежа е допустимо на магистралите да има 3 сантиметра сняг, 5 на първокласните пътища и до 10 на третокласните. Това каза регионалният министър Лиляна Павлова тази сутрин (5 януари).

Коментар на редактора

Мрънкачи, като е зима, вали сняг и духа вятър

Зимата пак ни изненада. Това беше основният лайтмотив след вчерашното голямо прибиране към София. Коментар на редактора Някои ги изне...

В свой коментар от вчера (4 януари) изказах позиция по въпроса, която не съвпада с общите настроения. И съм много доволен, че той предизвика редица смислени коментари - най-вече този, че трябва да се изрази гражданска позиция, дори и с мрънкане.

Ще си позволя да продължа темата - защото тя е емблематична за народопсихологията ни. Обвиняваме веднага първия, за когото бегло знаем, че отговаря за нещо.

Според чл. 19 от Закона за пътищата, републиканските пътища се управляват от Агенция "Пътна инфраструктура" т.е. от "Лилето", а общинските - от съответните кметове. Много е хубаво това да е кристално ясно и го изяснявам специално за хората, чиято основна черта на характера се описва с думичката "дебил".

Продължавам да смятам, че когато вали сняг и духа вятър, не можеш да очакваш "гол до черно асфалт". Можеш обаче да очакваш такъв в разумен срок след като спре да вали сняг. Но трябва да си наясно кой отговаря за съответния път.

Чудо - телевизиите спряха за малко да търсят маймуни

По-хубава, по-добра, по-здрава, по-щастлива – това са само част от пожеланията, които се изсипват с торби на Нова година. И поне...

Истински кошмар е особено в по-големите градове, когато малките улички не са почистени. Обикновено оправданията са следните - не може да влезе почистваща машина, нямаме пари. Да е чувал обаче някой кметовете да представят график за почистване на "малката улица", когато просто не трябва да има на нея автомобили - иначе глоба? Дали тогава всички на съответната улица ще са съгласни и ще си махнат колите, за да влезе почистващата машина? Кой е виновен в случая?

Напоследък винаги, когато се очаква да вали сняг, в прогнозата за времето съществува понятието "жълт код". Доста смешно е, след като е януари, да не очакваш сняг и да ти трябва жълт код да разбереш за това природно явление. Специално в България от години караме на максимата за жълтия сняг - този, по който "пишем" с една такава характерна жълта течност. Нека обаче всеки, който сега псува, се сети само преди два месеца дали и за кого гласува на местните избори - и да му поиска сметка. Да се сети и дали сам си е изчистил неговото си парченце имот. Защото в България е национален спорт личната отговорност да бъде прикривана зад колективната безотговорност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Как България ще попадне в Г-7 за петдесет, сто години

Партийни хобити: Политиката като хоби вместо гражданско общество

Путинският чорап е здраво нахлупен на главата на Радев

Ергенът се оказа пухльо

Лозунгът на негласуващите: Нещо, което трябва да пише на всеки билборд

Кандидатирам се за Невродепутат - най-дългата листа

Stop that train: Да прогоним колхозния дух от парламента

Познахме: Скопие направи крачка назад, тоест - към Тито

4 вида патологичен евродепутат: Класическите архетипи

Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com