Беусловен базов доход - безусловна глупост

6186
Беусловен базов доход - безусловна глупост
Снимка: Thinkstock

Проведеният в неделя (5 юни) референдум в Швейцария за въвеждане на т.нар. безусловен базов доход предизвиква сериозни реакции в България. Според медийно неособено известната Лидия Делирадева, председател на Съюза за директна демокрация, в България има почва за въвеждане на безусловен базов доход. Буквално това означава, че се дава определена сума на ръка от изработения БВП на страната, без да има условия като социална нужда, болестно състояние или възраст.

Коментар на редактора

Най-голямата лъжа на Бойко Борисов: Аз направих ...

Няма и няма край – направо да се чудиш що за дебела кожа трябва да имат съществата, наричащи се български политици. Безспорно при...

По-интересното около тръгналите спорове е, че още в началото на април БСП-Триадица на официалния си сайт алармира как едва ли не всяка богата икономика дискутира и аха да въведе безусловен базов доход. Лява идея отвсякъде.

Какво е характерно за левите идеи – те експлоатират натрупан по време на дясно управление капитал. Това е основата на управлението от десетилетия в големи западни икономики. Редуват се нещата – десните трупат БВП т.е. „богатство”, а левите го харчат за социални дейности и кръгът се върти.

Какво обаче става в България – и леви, и десни крадат до забрава. БСП отдавна се е отличила в това отношение. Сега за да може да се получи кръг като „на Запад”, първо трябва да се натрупа нещо, да се създаде нещо. Безусловният базов доход предполага това „нещо” вече да е създадено. Е, не е. И ако това са „другите решения” на новия председател на Корнелия Нинова, по-добре да включваме моментално режима „игнор”. Пълни глупости – предвид положението в България, предвид притъпените съпротивителни сили на обществото, предвид точно непреболедувания тумор да чакаме „имагинерната държава” да се погрижи за нас и да не осъзнаваме, че държавата сме ние т.е. сами трябва да се погрижим за себе си на първо място. Ако в България се въведе базов доход, то резултатът ще е само един – много хора ще спрат да работят и все по-малко ще изкарват пари, за да има какъвто и да е доход. А накрая ще се стигне дотам, че хем няма да има кой да работи, хем няма да има кой да знае как да работи, като дойде Неволята. Така че популизмът „базов доход” може да отиде при заплатите и пенсиите на Волен Сидеров – в бибилиотека „Пълна фантастика”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com