Бойко Борисов и Румен Радев: Заради коронавируса - между закона и популизма

19414
Бойко Борисов и Румен Радев: Заради коронавируса - между закона и популизма
Снимка: ПЦ на Президента

В ситуация на извънредно положение, почивен ден реално за никой няма. Не по-различна беше и неделята на 22 март. Тогава, очаквано за всеки, който поне малко е заглеждал българската политика, президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов влязоха в поредна политическа битка.

Мнозина може би са си помислили, че когато светът е в такова положение, каквото е това с коронавируса, това е прекалено. Но по-внимателен прочит разкрива други неща.

Президентът наложи официално вето върху два текста от Закона за извънредното положение – за спекулата и за свободата на словото. Дали това е безкористен акт, само той си знае на 100%. Но не може да не направи впечатление, че всъщност един от тези текстове е предложение на БСП – този за спекулата! Източници на Actualno.com са категорични, че двигател на текста е лично Корнелия Нинова, а това беше потвърдено в ефира на БНТ от червения депутат Красимир Янков. А той е скандален – с искането да се фиксира цената на всички стоки и услуги по средноаритметична сметка за средните цени за последните три месеца ще се стигне до парадокса бензинът например да поскъпне, след като сега вече гони 10% поевтиняване за месец март! И действието на Радев в случая показва, че той не се съобразява с лидера на партията, която му помогна да стане държавен глава!

Подсказката, че президентът не направи всичко безкористно, е речта му за ветото – извън конкретните текстове, с които той не се съгласи, държавният глава заговори за армията, за блокадите на градовете и ограничаването на пътуването. Ограничаването на пътуванията със сигурност помага срещу епидемията – и приказките срещу него не са уместни. Колкото до армията, след като Радев не е съгласен тя да влиза в употреба, да беше наложил официално вето – той не го направи. И няма как да не си помислим, че е така, защото в ситуация с военни той е главнокомандващият – властта е на една ръка разстояние!

Колкото до Борисов, неговата реакция вече отива на пълна комедия. Час и нещо той изсипваше думи и думи, за да маскира нещата. Но противоречията лъснаха.

Първото и най-важното – премиерът на държава-членка на ЕС явно се опитваше да убеди, че неговите обещания ще са по-силни от закона! Като например кога ще се оказва помощ за икономиката – кредити ще раздаваме след месец, месец и половина, по думите на Борисов и то с намек за условие, че тогава вече е преминало извънредното положение. Да, но това не е разписано в закон! Все едно да теглиш заем от банката, но да не подпишеш договор – тогава какво става? Щом нещо не е в закон, то е неизпълнимо! Затова и е толкова важно законите да са добре обмислени и написани!

В този ред на мисли, задочен въпрос към Борисов – какво пише в чл. 57 от Конституцията? Че щом се обявява извънредно положение, само със закон се ограничават и права, при това не всички. Например, права като свобода на мисълта, личният живот и че никой не може да бъде принуждаван да се признае за виновен, нито да бъде осъден само въз основа на неговото самопризнание. Затова и сега извънредното положение е незаконно! Нито една от заповедите на здравния министър не е обнародвана, а трябва, за да влезе в сила – защо? Обнародването трябваше да стане в тридневен срок от издаване на заповедта. И дори Националният кризисен щаб всъщност работи в известна степен незаконно – д-р Стойчо Кацаров го обяснява добре ТУК! В този си вид Националният оперативен щаб не може да издаде никакво разпореждане, на когото и да било, категоричен е д-р Кацаров, като напомня, че България си има Национален план за готовност при грипна пандемия, приет още 2006 година и той сега не се следва.

Защо, г-н Борисов? В паниката забравихте ли? Или е по-удобно да я карате не по план и по закон? След като има разработен и одобрен план какво да се прави, защо не се прави?! Как тогава да ви вярваме, когато не следвате вече приети закони и планове?

И последно – БСП предложила глупостите за спекулата, хубаво. А за "невярната информация" кой предложи? Цяла седмица главният прокурор Иван Гешев използваше всеки удобен момент пред камера да говори за това, докато така и не можа да каже и една статистика във връзка с работата му – колко случая на спекула са разследвани например, срещу колко нарушили карантината има производства. Затова, г-н Борисов, малко по-наблюдателните и използващи мозъка си се притесняват. Много сериозно при това! Когато пишеш в закони неща, които могат да се тълкуват превратно, условията за диктатура вече са налице. Аз лично още не съм готов да приема диктатура за сметка на разумно спазване на права заради коронавируса!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com