Борисов се завръща - но се завръща в хаоса

62939
Борисов се завръща - но се завръща в хаоса
Снимка: БГНЕС

Социологическо проучване на "Маркет линкс" хвърли в смут опозицията, която формално се опитва да състави кабинет, а реално просто очаква нови избори. Според проучването ГЕРБ отново е първа политическа сили и расте с 6 %. Докато в "Има такъв народ" вече има по-малко народ и се декласира на трето място, изпреварени от "Демократична България" като втора политическа сила. Едва ли всичко това ще се случи - все пак очакваме най-интересното интервю за годината - първото публично гостуване на живо от Слави Трифонов при Бойко Василев. Както бе казал един: говоренето на запис е комфорт, който никой политик не заслужава. Тепърва ще проверим как писането на статуси и включването на записи би изглеждало при реален събеседник; някак си интервю от Тошко Йорданов по ниво на сложност изглежда като първо ниво на Супер Марио, което преиграваш отново и отново, понеже не ти се слиза надолу към по-големи изпитания. 

Но все пак има реална възможност: ГЕРБ действително да повишат резултата си и да се завърнат като победители от изборите. Безспорно, никой не улесни тази възможност по-добре от опозицията: докато изслушванията на Гешев са на такова ниско ниво, а скандали като "Градус" бързо залязват, особен ефект няма да има. Все още Кирил Петков, Асен Василев и Бойко Рашков са хората, свършили по-впечатляваща работа по отношение на Борисов и въпросното изчегъртване. А както се вижда от вероятностите за формиране на ново правителство и дългия живот на служебния кабинет, може би пак ще останат те тримата. 

Бившият премиер обаче, дори при изненадваща победа, би заварил твърде неблагоприятна ситуация. Идеята за "Ред в хаоса" (може да поздравим ПР-ът, родил слогана, за находчивостта да предложи такава фраза тъкмо след като ГЕРБ са управлявали 10 години); тази идея би претърпяла бързо крушение. Понеже Борисов ще завари единствено онова, което нарича "хаос", без да може да го подреди около себе си по обичайния начин на тотализираща гравитация. Патриотите от стар тип вече ги няма и най-вероятно ще бъдат изместени от "Възраждане", а всякаква друга коалиция би довело под стените на Министерски съвет друга коалиция - тази на протеста. Завръщането след Орешарски не би могло да се дублира. Понеже тук историята не се повтаря като фарс -  била е фарс още първия път. 

Това завръщане на Борисов би изглеждало така - хаос в хаоса на анархията на безредието. Или ако предпочитате: нищо сериозно. Срещу ГЕРБ работи очевиден проблем - че административно-семейният вот, най-голямата електорална сила, на която партията разчита, постепепенно натрупва спокойствие и се освобождава от десетилетно внушавани битови страхове. И дори при една безкрайна въртележка от избори, времето, което се печели, работи за други - работи за Кирил Петков и уместното предположение, че партия, организирана около неговият престиж, ще бъде последният и финален удар, който ще изпрати ГЕРБ към същия онзи улей, от който изчезна премиерът, който Борисов охраняваше. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com