Борисовата щедрост – стабилна, колкото стабилно му стои маската

20171
Борисовата щедрост – стабилна, колкото стабилно му стои маската
Снимка: БГНЕС

Ама как да не дава държавата безвъзмездно пари? "60 на 40" какво е? 173 млн. лева безвъзмездно грант за микрофирми. Така премиерът Бойко Борисов коментира пред парламента колко създадената от него държава подкрепя българите в най-голямата криза от Втората световна война.

И понеже приказките са си приказки, а сиренето е с пари, нека видим тази безвъзмездна помощ. За "60 на 40" няма какво да се приказва повече – ако някой бизнес няма грам приход, отвсякъде му е по-изгодно да съкращава работници! Хем служителите на трудов договор вземат 60% от заплатата си на трудовата борса, хем 100% осигуровки. А Борисов дава пак 60% да задържиш на работа служител, но останалите 40% фирмата трябва да ги намери, като е без доходи заради провален бизнес. И Бойко покрива 60% от осигуровките т.е. на борсата е повече – всичкото това между другото с нашите пари, защото не Бойко Борисов пълни държавния бюджет, а всички тези, които си плащат данъците.

Да видим сега за грантовете – 173 млн. лева, идващи от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" за 20 000 микро и малки фирми т.е. средно по 8650 лв. Микро фирма е такава с под 10 души персонал и под 3,9 млн. лева оборот, а малка - под 50 души персонал и под 19,5 млн. лв. оборот. Заявената безвъзмездна финансова помощ не може да надвишава 10% от нетните приходи от продажби за 2019 година. Ако приходите от продажбите са над 100 000 лв., вземаш 10 000 лв. помощ. И сега няколко въпроса:

1. Какви са критериите да получиш помощ – който пръв подаде документи т.е. пръв се дореди ли?

2. Има ли такива, на които е подсказано какви документи ще трябват, за да си ги подготвят преди пускането на програмата? Защото пести време да си готов с документацията и да я засилиш веднага като стане активна програмата, а не просто да седиш на F5, да чакаш какви са условията и като ги видиш, тепърва да пишеш, да сверяваш, да вадиш документи ... Така не е честно, но не се съмнявам в правителствената честност - все пак финансовият министър Владислав Горанов лично посъветва Кирил Домусчиев да не кандидатства по "60 на 40" с футболния си клуб "Лудогорец", Домусчиев не го послуша и го одобриха - ето, държавното влияние не пречи на изрядните кандидати!

3. Ако приходите ти от продажби са били над 100 000 лв. и имаш поне 20% спад в оборота, 10 000 лв. за какво ще ти стигнат по-напред - за заплати, за наем на офис помещение, за поддръжка на специализирано оборудване?

Такива ми ти приказки ... а сиренето е с пари!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com