Цацаров и Гешев в последно танго, може да настъпят Пеевски

27146
Цацаров и Гешев в последно танго, може да настъпят Пеевски
Снимка: БГНЕС

В живота има два вида спасителни действия - базирани върху прогнози и базирани върху диагнози. Доколко болна е системата, която трябва да бори корупцията у нас? И доколко новото мнозинство е в състояние да я пребори?

Този въпрос е наистина най-най-важният, ако искаме изобщо да се надяваме на промяна. Но тя очевидно е получила някакъв тласък. Защото само допреди година и на най-талантливия сценарист не би му хрумнал епизодът, който имаме днес наяве - Цацаров проверява Гешев, а Гешев - Цацаров. И на фона на това МВР иска имунитета на Пеевски.

Това много, ама наистина много прилича на последно танго, в което Цацаров и Гешев може да настъпят Пеевски, без да искат, докато се въртят с крачка напред и две назад. Засега той е в залата и се прави на публика, но всички знаем, че не е публика, а е онзи, който поръчва музиката. Надяваме се най-накрая да разберем и с чии пари я плаща.

Тази ситуация не би била възможна без изказването на правосъдния министър Надежда Йорданова, че са постъпили много сигнали и данни за нарушения на Гешев - и като главен прокурор, и преди това. "КПКОНПИ е предприела действия по установяване съдържанието на тези сигнали с оглед извършване на проверка на твърденията на министър Йорданова. Изискани са заверени копия от подадените сигнали и друга относима информация от министерство на правосъдието", съобщи оглавяваната все още от Цацаров комисия в понеделник, която се е самосезирала.

Машалла, както би казал властелинът на Сараите, ако изобщо го вълнуват и тримата.

Но защо чак сега? Сигнали срещу Иван Гешев отдавна постъпват както в правосъдното министерство, така и във ВСС. Вътрешният министър Бойко Рашков сезира прокуратурата, но тя нищо не предприе.

В средата на 2021 г. служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов предложи на ВСС да освободи предсрочно главния прокурор Иван Гешев, като представи и доклад за нарушенията му, изготвен от Рашков. Пак нулев резултат. Стигна се до Конституционния съд, който трябва на 8 февруари да се произнесе дали правосъден министър може да иска отстраняване на главен прокурор. Тази дата очаква и Надежда Йорданова, за да внесе ново искане във ВСС за отстраняване на Гешев.

Да не забравяме, че и Иван Демерджиев, бидейки служебен правосъден министър, също внесе във ВСС искане за проверка на главния прокурор. В отговор - ни вопъл, ни стон.

Нека да се вгледаме малко в тайминга на това може би последно танго на Цацаров и Гешев. Проверката на КПКОНПИ срещу Гешев започва десетина дни, след като Гешев започна проверка на Цацаров. Това обаче се случи, защото му беше отнет допускът до класифицирана информация - нещо, с което Цацаров отказва да се примири. Важният детайл тук е, че допускът му беше отнет ден след обявяването на оставката. Тоест, не може да пипа някои неща на тръгване. Не може и да ги види, което вероятно е и целта на този акт на ДАНС.

Димитър Стоянов: Не искам унижения за Цацаров и Гешев, а само справедливи присъди за тях

Журналистът от Биволъ и BIRD Димитър Стоянов иска справедливи присъди за действията на главният прокурор Иван Гешев и шефа на КПКОНПИ С...

Би било наивно да вярваме, че шефът на КПКОНПИ се оттегля от поста, защото е изморен от упреците към него, защото "Долу Цацаров" ехти още от 2015 г.

Да не забравяме, че още през декември Надежда Йорданова обяви, че до 2-3 месеца той ще бъде отстранен. Бидейки наясно с намеренията на новото мнозинство да раздели КПКОНПИ на две, а и да го отстрани, най-умното към момента, което можеше да направи Цацаров, беше сам да си тръгне и да изпревари депутатите със собствен законопроект за реформиране на КПКОНПИ.

Едва ли истинските му намерения са да проверява Гешев по начина, по който обществото очаква. Реакцията е чисто процедурна, протоколна и от политическа куртоазия. Защо ли? Защото в медиите е пълно с публикации за нарушения на Гешев. Даже не е нужно и всички медии да обследва, поне публикациите в Bird.bg да погледне. И ако искаше, отдавна можеше да предприеме нещо - например по отношение на мултитемпературния охладител.

БОЕЦ пък сезира Цацаров срещу Гешев за корупция и злоупотреба с власт. "Прилагаме разследване на "Биволъ", в което бе огласена информация за ВДС (веществено доказателствено средство) по СРС-та приложени и четени по дело НОХД 1552/2014г. в Специализирания наказателен съд, в които се съдържа информация за договорена сума за подкуп в размер на 50 000 (евро или лева), предназначени за прокурор Иван Гешев с цел осигуряване на минимални присъди за обвиняемите по мегаделото "НЕДОСЕГАЕМИТЕ" и освобождаване на запорираните средства на обвиняемите в размер на 820 000 лв.", обявиха от Гражданско движение БОЕЦ.

Организацията сезира и Гешев срещу Цацаров за думите на бившия главен прокурор, че изборът на тримата големи в съдебната система е ставал в "две други сгради" и че той знае как е ставало това, но нямало да каже. "БОЕЦ считаме, че това е признание за търговия с влияние и укривателство и изискваме от Гешев да образува досъдебно производство срещу Цацаров, като инициира и отстраняването му от заемания пост с цел да не упражнява натиск върху свидетели, да не укрие доказателства и да не влияе върху разследването", поясняват от движението.

Правосъдният министър: Гешев трябва да понесе отговорността си

Главният прокурор трябва да понесе отговорността си за несвършената работа. Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова. Попита...

Тоест, проверките ще се случат реално и в двете посоки, каквото и да е било първоначалното хрумване за бутафория. Черешката на тортата обаче сложи МВР, като поиска да се отнеме имунитетът на Пеевски - отново във връзка със сигнал на БОЕЦ, внесен през януари. Разследвайки го, ГДБОП е установила, че има съмнения за извършени престъпления и депутатският му имунитет трябва да бъде свален, за да бъде разследван.

Вносителите на сигнала - пак БОЕЦ, обясниха, че са представили "данни за извършените от Пеевски сделки през последните години, чрез които придобива активи за десетки милиони, като няма яснота за произхода на средствата. От собственик на стар “Опел” за няколко седмици в края на 2015 г. и началото на 2016 г. Пеевски се превърна в мултимилионер и то официално, без да е ясен произходът на средствата му". Сдружението иска и проверка на произхода на средствата, с които Пеевски е успял да купи имотите, които продаде в края на миналата и в началото на тази година.

Когато в предишния парламент започна работа комисията "Магнитски", излязоха данни, че българските институции вече 20 години бездействат по сигналите срещу Пеевски. Само в прокуратурата те са 14, като 13 от тях са прекратени. Тогавашният председател на тази комисия и настоящ правосъден министър Надежда Йорданова беше пределно ясна: "Виждаме как прокуратурата изпира Делян Пеевски. Тя не вижда в дейността му никакъв проблем. Големият брой прекратени преписки за Пеевски трябва по-скоро да ни тревожат, отколкото да ни радват. Има въпроси спрямо действията на разследващите органи".

Няма по-подходящо време институциите да се заемат с Пеевски от момента, в който Цацаров и Гешев се проверяват взаимно, па макар и проформа. И в който треперят за собствените си кожи. Неговото спасяване ще зависи само от собствените му действия. Има избор дали да ги базира на прогнози или на диагнози.

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com