Четенето у нас и кварталният Пулицър

5738
Четенето у нас и кварталният Пулицър
Снимка: iStock/Guliver

Изкуството в България е като цитат от Вонегът - леко застреляно в крака. Кратката справка сочи, че през отминалата година у нас са издадени близо 10 000 книги. Много, а? А колко от тях успяхте да прочетете? Заглавията имам предвид. Не, не е необходимо да отговаряте, защото четенето от много време е модерно дотам, че българинът разбере ли заглавието - знае и сюжета. Затова посещава Панаира на книгата, за да види какво толкова не е пропуснал.

Писането на книги у нас стана рутина - нещо като създаването на политическа партия или желание да се кандидатираш за народен представител, дори и да не знаеш какъв тип законодателна дейност извършват партиите. Ама дреме ти! Всяка книга издадена и написанa от наш квартален човек е неоценен Пулицър. Не е толкова важно да имаш писателски талант, от по-голямо значение е да събереш добри приятели на премиерата. Направи едни 200 страници и докарай на представянето пак толкова хора, които да посочат в социалните мрежи "ще отида". И готово - вече си писател. После ще върнеш жеста - някой от добрите приятели също ще напише книга, бъди сигурен. Така както на село комшията надстрои с един етаж къщата, всички около него ревностно правят същото. Вървиш напред само по един начин - понеже не искаш да останеш назад.  

Какво друго четем? Автобиографията, разбира се. И вече сме напред с материала - четем нашенски автобиографии, не чужди. Както сме си хелиоцентрични, вярваме, че всичко започва с нас и завърша с… първата страница от собствените ни книги на живота. Няма значение дали си естраден певец, пишман политик, влогър гуру на тинейджъри - ако някой е чувал името ти поне веднъж на тези 110 000 кв. километра, издай автобиография. И гледай да не звучи бохемски, направи я максимално здравословна. Едно време автобиографията разказваше за трудните периоди. Сега разказва за здравословните и правилни решения. Никакви пропадания, нищо - модерните личности са толкова здравословни, че си струва да отделиш пари, които бил дал за четири кутии цигари. Освен ако не пропушиш отново от досада и омерзение.  

Нататък - нека на панаира на книгата се възцари алтернативната медицина. Както отдавна сте разбрали, доброто здраве зависи от много неща, но на върха в йерархията стоят ябълковия оцет, чесън и чакри. Ще отворите третото си око, подсъзнанието ви ще може всичко, а позитивното ви мислене ще отвори портал във вселената, която ще ви праща позитивни преживявания. И всичко това - само в няколко книжки. Позитивно погледнато, става дума за съвсем малки разходи. За няколко банкноти общуваш с Вселената - каква по-добра сделка? 

Затова и си представям съвършената книга. Тя е автобиография на средно известен човек, която разказва как през целия си живот е ял здравословно и мислил позитивно. Може и иначе: първо е мислил позитивно, после е ял здравословно, накрая е станал средно известен. Човек не бива да очаква много - както от автора, така и от читателя. 

Та затова мили, неоценени творци, творете много, безгранично, цветно - не знаете кога вашите думи ще станат част от критиките на Грета Тунберг, че убивате дърветата. 

 

Автор: Михаил Митев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Размисли върху кабинета на служебния премиер

Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com