Да окепазяваш историята с тухли четворки

12374
Да окепазяваш историята с тухли четворки
Снимка: БГНЕС

Ларгото Е бутафория. Колкото и да се пени Божидар Димитров, отдавна е ясно, че има огромен проблем с реставрирането на археологическите паметници у нас.

Кой повреден мозък разпореди де що има за реставриране, да се прави по един и същ калъп?

Божидар Димитров: Ларгото не е бутафория

Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров защити начина, по който се възстановяват на крепостните стени на Лар...

Разхождали ли сте се скоро из България? Виждали ли сте новите крепости и крепостни стени? Дали ще идете на Перистера, на новата крепост в Кюстендил или на Цари Мали град, ще видите едно и също. Зид, мазилка, тухли и накрая - керемидки.

Изключваме престъпленията към пернишката крепост и Яйлата. В тези случаи виновниците заслужават затвор. Защото завинаги са окепазили изключителни исторически паметници.

Но другите реставрации, реставрациите - клонинги, имат предимството да не са откровено грозни. Ако ги извадим от контекста, те дори са симпатични. Само че не можем да си позволим да вадим от контекста културно-историческото ни наследство.

Има нещо нередно в тези реставрации. Личи си, че се правят по шаблон, без усилия да се следва оригиналния план. Скоро България ще има реставрирани х на брой крепости, като няма да има никаква нужда да ходите, за да ги видите всички. Защото те ще са едни и същи.

И това е престъпно. България, за разлика от други държави, има какво да реставрира. И да го прави по този махленски начин е просто самоубийствено.

Спират реставрацията на Ларгото

Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди временно спиране на работата по консервацията и реставрацията на открития музей на стол...

Капката преля с вчерашния скандал с Ларгото. Светли, шарени, прави зидове... Неадекватна работа...

Като разглеждах снимките, имаше едни с червени тухли четворки. Първоначално си помислих, че е фотошоп за засилване на ефекта. Уви, не беше фотошоп...

Проблемът е защо някой се сети, че в Ларгото има нещо нередно чак на финалната права на работата. И ще има ли изобщо ефект.

Защото, когато се родиш в страна с хилядолетна история, искаш некадърниците, които са се докопали до постове и длъжности, ако не могат да допринесат с нещо добро за бъдещето, то поне да не посягат на миналото.

Автор: Десислава Любомирова

Рашидов: Откриваме Ларгото след около месец

След малко повече от месец Ларгото трябва да бъде открито - всичко да е готово, изчистено, построено. Това каза министърът на културата...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com