ДСБ тръгва по лош път още с първата крачка

16425
ДСБ тръгва по лош път още с първата крачка
Снимка: Actualno.com/Милена Славкова

Работим за стабилна и ясна дясноцентристка опозиция и алтернатива на сегашната власт. Потенциален наш партньор е „Да, България“. Това заяви на първата си официална пресконференция новият председател на Демократи за Силна България (ДСБ) о.з. ген. Атанас Атанасов.

Коментар на редактора

Атанас Атанасов е новият лидер на ДСБ

Атанас Атанасов е новият лидер на ДСБ. Това решиха с тайно гласуване делегатите на Националното събрание на партията, предаде БНТ. Дру...

Малко по-рано, пред bTV, Атанасов изрично посочи, че една от грешките на "новия" му заместник Радан Кънев била, че като председател на ДСБ твърде много се е доверил на хората, създали "Да, България". И това, разбира се, поставя моментално следният въпрос – какво точно обединение може да постигне Атанасов?

Ако досега някоя партия в България не е осъзнала и разбрала, начините да стане фактор в българската политика (разбирай да влезе в парламента) не са кой знае колко много. Начин номер едно – ГЕРБ да го позволи, защото трябва поредната патерица за стабилно управление. Начин номер две – да се канализира и използва обществена енергия, избухнала заради поредната голяма несправедливост. И двата варианта няма как да проработят за ДСБ в близко бъдеще поради куп фактори и исторически натрупвания. Мина вече над десетилетие и половина, но призракът на Иван Костов още спира тъмносинята партия - редно е вече да разберат защо. А при предишното управление на Бойко Борисов Радан Кънев не излезе в решителна и моментална опозиция в мига, в който от съдебната реформа остана само една гола опаковка. Тези два фактора тежат като воденичен камък на врата на тъмносините.

Истината е, че на ДСБ ѝ трябва тотално нов подход на първо място. С този подход може да се търси само една цела – натрупване на подкрепа. Тъй като ГЕРБ, БСП и ДПС владеят България по отношение на структури по места, за ДСБ полето на трупане на доверие остава само и единствено интернет пространството – там, където политическите юзди се стягат по-трудно. ДСБ следва да използва точно интернет като плацдарм за набиране на подкрепа – но с внимание към всички възможни групи избиратели и без арогантността на "ние сме умните и красивите". Стратегията трябва да е прецизно премислена и всяка дума, всеки видеоклип и всяка инициатива да са план за привличане на подкрепа. Ще стане бавно, ще стане трудно, може би след много години, но би станало със сигурност, ако е последователно – с обиколки и кампании "по места", където кметът обикновено е на ГЕРБ или ДПС, няма никакъв шанс.

Съмнявам се много, обаче, че толкова мащабна кампания е по силите точно на Атанасов. Може би той наистина може да влезе в ролята на генерал на бойното поле на виртуалната реалност, която трябва да превърне в "реална" реалност. Но не е добър сигнал още от самото начало да се заяждаш с потенциални съюзници само заради спорта – защото така не се привличат съюзници. И остава само маргиналността.

Надскачането не беше грешка, смята Радан Кънев

ДСБ избира новия си председател на конгрес в столицата. Очаква се основната битка да бъде между Атанас Атанасов и Светослав Малинов. П...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com