X
 
 

Държавата на вечната контра

4484 4
photo of Държавата на вечната контра
Снимка: Министерство на туризма
В държавата на вечната контра надали има нещо, което да се направи, и да не му се намери кусур.

Миналата седмица стана ясно, че Министерството на туризма ще изпрати благодарствени картички до 400 000 чужди туристи, с които България да засвидетелства своята признателност за избора й на предпочитана дестинация.

Веднага обаче срещу това, наглед несмущаващо решение, се надигнаха "контра" гласове. Защо на картичките пишело "Благодарим ви, че избрахте България"? Това било унизително и раболепно отношение, издаващо чувство за подчиненост и по-долна позиция. Защо да приемаме, че сме избрани и защо трябвало дори да благодарим за това?

Може би умните глави, критикуващи решението на министерството предпочитат България да заеме някаква въображаема позиция на превъзходство и да напише на картичките си "Благодарете се, че ви приехме, смейте да не дойдете следващата година"?

Това са безумни забележки, направени просто за да има позиция "против". Естествено, че България е избрана от хилядите чужди туристи и естествено, че е жест на добра воля, учтивост и далновидност да им благодари. Тези хора можеха да отидат в Гърция, Турция, Италия или където си пожелаят, но избраха нас. Редно е да отчетем този факт.

Друг "контра" аргумент беше ненужното според разни "експерти" изпращане на картичките. Според тях можело да се подходи електронно като благодарността се праща по имейл. Естествено, в онлайн картичката няма нищо лошо. Но винаги е хубаво човек да получи физически знак на признателност или спомен, защото така си личат повече от стандартните положени усилия. А и винаги има опасност писмата от българското министерство да попаднат в спама на чужденците и цялата идея да се провали.

Изобщо, това беше поредният безсмислен шум. Но при нас е така - контра винаги. Протест и контра протест, президент и контра президент... Държава и контра държава.

В идеята на министерството няма нищо лошо. Харчили сме публичен ресурс за далеч по-глупави начинания. Това поне има шанс да работи в посока подобряване на имиджа на страната сред чуждестранните туристи, които не са за еднократна употреба, а трябва да убедим да се върнат отново.

Като цяло, животът ни ще стане доста по-лесен, ако понамалим безсмислената "контра".

Автор: Десислава Любомирова

Ангелкова: С картичките за чуждестранните туристи показваме лично отношение

Идеята да изпратим 400 хил. картички на чуждестранни туристи, които са посетили нашета страна дойде от това да покажем едно лично отнош...

Actualno.com

Етикети:

4 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Като цяло, животът ни ще стане доста по-лесен, ако авторката престане да пише глупости, а да вземе да обясни (1) защо ще изпращат картички само на 400,000 туристи, а не на всички, и (2) защо само на чуждестранните туристи, а не и на българските. Българите втора ръка туристи ли сме?
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Контра, а?
  : 1 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Контра, а?
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Съгласен!!! :)
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Официално: Ето какво се падна на зрелост...

"Човекът и вярата" в стихотворението "Вяра" на Никола Вапцаров. Това е темата на трети модул, по който пишат зрелостниците на матурата ...