F-16 не е изтребител, ключ за мазе е

58628
F-16 не е изтребител, ключ за мазе е
Снимка: Getty Images/Guliver

Давам си сметка, че за българския народ в момента темата за изтребителите не е първа грижа. Цените растат, войната в Украйна е сбъднат кошмар, а управниците ни на две магарета сламата не могат да разделят. Добре де, магаретата са четири, но това не прави управниците по-умни.

В същото време обаче военните разходи са тема, която би трябвало много да ни засяга, защото е казано: "Ако искаш мир, готви се за война". По всеобщо мнение българската армия има вопиюща нужда от модернизация, най-вече техническа и технологична.

Споровете за изтребителите могат да бъдат проследени във времето и дават много ясна картина на изглеждащите странни на пръв поглед групи по интереси, регистрирани по Закона за политическите партии.

ГЕРБ, например, влязоха в челен сблъсък с Румен Радев през 2017 г. именно заради настояването му да купим шведски изтребители "Грипен". Даже имаше специална комисия в парламента, която да установи защо служебното правителство, назначено от Радев, е класирало тях на първо място. Заговори се за натиск от страна на президента. По темата се е изказвал дори Борисов, според когото в тази цялата работа с Грипените има лобизъм.

През 2018 година тогавашнит герберски вожд и учител Цветан Цветанов даже обяви, че процедурата е била непрозрачна. Това изявление той направи малко след връщането си от САЩ, но хайде, това може и да е случайно.

През 2019 вече той твърдеше, че процедурата - новата обаче - е напълно прозрачна и припомни как преди години даже Радев е бил за F-16, а не за "Грипен".

В битието си на военен министър по време на грипенски скандал Красимир Каракачанов имаше план да се ремонтират наличните съветски МиГ-ове. За нови изтребители тогава той каза, че няма да се бърза, защото имало поговорка "бързите сделки комисиони раждат". За бавните нищо не каза.

Запознати твърдят, че Стефан Янев не е махнат от поста военен министър само заради "специалната военна операция" на Путин. Това било само повод. А причината - дълбоко противопоставяне на сделката за F-16, както и за други едри доставки на военна техника. Самият Янев тези дни потвърди тази хипотеза: "Необходимо е да се мисли сега и веднага за нови самолети, които не е задължително да бъдат F-16, защото ни трябва междинно решение".

Какво е то обаче?

ОЩЕ: Сделката за изтребителите F-16 - въпросите, които стоят

Отговорът дойде от Радев. В Брюксел той настоя при невъзможност за ускорени доставки на изтребителите, които очакваме от САЩ, България да търси самолети втора ръка - европейски изтребители. Радев припомни, че срокът на експлоатация на самолетите МиГ-29 изтича в края на годината, а поръчаните F-16 ще бъдат в оперативна готовност след около 10 години. Затова по думите му тази "празнина" трябва да бъде запълнена и сред дискутираните варианти е взимане на европейски изтребители на лизинг.

От БСП никога не са били щастливи от договора за F-16. Напротив, по повод анкетната комисия за Грипените в парламента те казаха, че комисията е "трибунал" срещу държавния глава. На което пък Антон Тодоров отговори с намек за Радев от парламентарната трибуна: "Знаете ли как е мотивиран - с потупване по рамото. Не е взел 5 млн., да не си помислите. Мотивиран е с потупване по рамото".

Ако малко върнем пак лентата назад, ще видим, че отсвиреният кандидат за военен министър Тодор Тагарев беше обявил F-16 за "най-добрия изтребител". И че избраният в последния момент вместо него Заков далеч не е такъв пламенен фен точно на тези изтребители.

Защо и до днес това е актуална тема и защо би следвало да ни вълнува? Защото именно тя е ключът към мазето на продължаващи с години политически договорки, интриги и скандали. Защото е една от най-големите ни сделки като държава. И защото са замесени огромни интереси.

Покрай караниците на политиците и взаимните обвинения в лобизъм ние си стоим почти беззащитни. Факт.

Ето затова на фона на войната, бушуваща в Украйна, по-малко трябва да се тревожим за олиото и повече - за небето си.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com