Гениален проблясък: Да обвиниш опонент по време на предизборна кампания, че си прави предизборната кампания

14390
Гениален проблясък: Да обвиниш опонент по време на предизборна кампания, че си прави предизборната кампания
Снимка: pixabay.com

Попаднах, за беда, на интервю от предизборната кампания на една от партиите. В него гостът, макар и не много известен, не бе и много умен (не че известността гарантира обратното). Гостуването му включи обичайният набор от двайсет клишета, които са в оборот от двайсет години. Но най-интересното е, че той действително се затрудни да ги изговори.

Щом произнасяше определено клише, по лицето пробягваше напрежение, което издаваше върхово интелектуално усилие. Например ако ставаше дума за негов опонент и негови действия, той заявяваше, че "това, което прави моя опонент, е просто предизборна кампания". Това заключение изписваше на лицето му такъв мъченически вид от усилие да го артикулира, че такива високи нива на концентрация не трябва да бъдат позволявани - от грижа за здравето. И от грижа за клишетата. 

Обикновеният зрител изпада в затруднение. Той иска да чуе нещо смислено. Но вижда кандидат за президент или депутат, който твърди, че ако неговият опонент прави нещо, то той го прави, защото е в предизборна кампания. А неговият опонент - не е вчерашен - отвръща - че ако го обвиняват за подобно нещо, то е само защото обвинителите му са в предизборна кампания. Това задължително слага печат на неистина върху всичко, което казва.  

Въобще, налага си да си представим следното: месец преди изборите действителността внезапно се размива. Познатото става непознато, хоризонтът - мъгла: добре доши в света на предизборната кампания. Политиците знаят, че каквото и да кажат, то е бръщолевене (заради предизборната кампания), зрителите знаят, че каквото и да чуят, то е само заради широко отворените завеси на предизборната кампания. А накрая, след като всички в рамките на месец успешно се преструват, че реалността съществува, а не е подменена от предизборна кампания, отиваме да гласуваме. 

На това гласуване измерваме успеваемостта на афишите. Коя предизборна кампания ви хареса повече? В едната имаше конституционен съд, включване на антитела като маркер за сертификат - това беше много добре. В другата предизборна компания Радев пък бе обявен за нещо като The Night King (Нощният крал от "Игра на тронове"), който вдига цените на тока и природния газ с едно копче в президентството. В третата предизборна кампания пък стана добре дошло изявлението за "Коя е вашата родина" и сега се събират гласове по темата: да проверим коя е родината. Но каквото и да чуете, то има смисъл само ако приемем, че не е казано по време на предизборна кампания. Но какво да правим - предизборната кампания продължава и безжалостно трупа декори един върху друг. Питайте опонентите. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Размисли върху кабинета на служебния премиер

Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com