Гласуването за CETA - поредното доказателство, че ГЕРБ и ДПС управляват заедно

11416
Гласуването за CETA - поредното доказателство, че ГЕРБ и ДПС управляват заедно
Снимка: БГНЕС

С гласовете на ГЕРБ и ДПС парламентът ратифицира СЕТА на първо четене. Тя представлява всеобхватно икономическо и търговско споразумение между Канада, от една страна, и Европейския съюз и неговите държави членки.

БСП и коалиционният партньор на управляващата партия - "Обединени патриоти", гласуваха "против", а от "Воля" на Веселин Марешки се въздържаха.

Без да влизам в излишни детайли ще разясня какво е това CETA и по-важното има ли почва у нас. Като цел на споразумението се посочва да елиминира 98% от митата между Канада и ЕС. То получава изключително много критики с мотива, че това ще отслаби ЕС по отношение защитата на правата на потребителите и безопасността на храните, а ползите ще са минимални. Като опасности са посочени също нетни загуби, безработица, тежки щети върху околната среда и неблагоприятно въздействие върху отделните граждани. Някои от тях са обосновани, други силно преекспонирани.

Но плюсовете от споразумението са предимно за по-големите предприемачи, тъй като митата са държавен инструмент от векове наред, за да може по-силният като възможности и способности на даден пазар да бъде спиран, за да не елиминира всички по-слаби и да се стигне до ситуация на монопол. В доста сектори пълната свобода на пазара би била вредна, а в някои, с национално значение, и недопустима – например ядрената енергетика.

Има и един конкретен момент, който е много важен когато става въпрос за България. Тук става въпрос за възможността наднационален съд, пред който чужди инвеститори имат право да съдят държавите. Сещате ли се кой ще плаща на въпросните корпорации при нарушения на български политици например? Точно така - отново ние, данъкоплатците.

Ако чужда компания налага непоносими норми на труд, ако отказва да води преговори с представители на работниците, ако саботира провеждането на стачки и пр., хората на труда могат да сигнализират една комисия, която да се произнесе и да посъветва корпорацията да не прави повече така. В случай обаче, че същата компания реши, че увеличаването на минималната работна заплата например намалява печалбата ѝ, има възможност да съди държавата.

Гласуването в българския парламент пък беше повече от красноречиво. ДПС продължава да играе ролята на опозиция, гласува против правителството в предварително обречения вот на недоверие, но когато става въпрос за важни гласувания, категорично гласува в комбина с ГЕРБ. Друг интересен за отбелязване момент е, че иначе доста дейната напоследък прокуратура така и не установява закононарушения на "бизнесмените" от кръга на ДПС. Но това вероятно е "случайност". Те не са олигарси, а честни бизнесмени и си плащат редовно всички данъци. Пък и разделение на властите, независима прокуратура ...

Да разгледаме и другите политически играчи. Българскитe "патриоти" не подкрепиха споразумението в родния парламент. Недоволстват от мандатоносителя ГЕРБ, но са против вота на недоверие срещу правителството, за "да не започне да управлява ДПС". Добър аргумент, нали? Но пък "призоваха гражданите" да протестират срещу CETA. С това изпълниха "патриотичния си дълг".

Стигаме до депутатите от "Воля". Те отново показаха волята да се въздържат. Разбира се, това е тяхно право. Случва им се доста често, явно ролята е удобна. Поведението на "родолюбците" от "Воля" и "патриотите" (обединени или не) всъщност е напълно обяснимо. Едните управляват (та дори и с ексминистър в ареста), а другите са "градивна опозиция", макар и често въздържаща се от мнение.  Но пък и това е позиция все пак.

Пък и в публичното пространство все повече се прокрадват мненията, че въпросните патриотични формации може и да не получат доверието на гражданите на следващи избори. Все по-набиращата инерция покрай протестите формация на "Възраждане", както и шоуменът Слави Трифонов изглеждат готови да отнемат местата им в сърцата на традиционно патриотично настроените български граждани.

Но те са чисти пред себе си. Все пак гласуваха против CETA, а ДПС не управлява, уж. Блажени са вярващите.

Автор: Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com