X
 
 

Гласуването за CETA - поредното доказателство, че ГЕРБ и ДПС управляват заедно

8943 13
Гласуването за CETA - поредното доказателство, че ГЕРБ и ДПС управляват заедно
Снимка: БГНЕС
С гласовете на ГЕРБ и ДПС парламентът ратифицира СЕТА на първо четене. Тя представлява всеобхватно икономическо и търговско споразумение между Канада, от една страна, и Европейския съюз и неговите държави членки.

БСП и коалиционният партньор на управляващата партия - "Обединени патриоти", гласуваха "против", а от "Воля" на Веселин Марешки се въздържаха.

Без да влизам в излишни детайли ще разясня какво е това CETA и по-важното има ли почва у нас. Като цел на споразумението се посочва да елиминира 98% от митата между Канада и ЕС. То получава изключително много критики с мотива, че това ще отслаби ЕС по отношение защитата на правата на потребителите и безопасността на храните, а ползите ще са минимални. Като опасности са посочени също нетни загуби, безработица, тежки щети върху околната среда и неблагоприятно въздействие върху отделните граждани. Някои от тях са обосновани, други силно преекспонирани.

Но плюсовете от споразумението са предимно за по-големите предприемачи, тъй като митата са държавен инструмент от векове наред, за да може по-силният като възможности и способности на даден пазар да бъде спиран, за да не елиминира всички по-слаби и да се стигне до ситуация на монопол. В доста сектори пълната свобода на пазара би била вредна, а в някои, с национално значение, и недопустима – например ядрената енергетика.

Има и един конкретен момент, който е много важен когато става въпрос за България. Тук става въпрос за възможността наднационален съд, пред който чужди инвеститори имат право да съдят държавите. Сещате ли се кой ще плаща на въпросните корпорации при нарушения на български политици например? Точно така - отново ние, данъкоплатците.

Ако чужда компания налага непоносими норми на труд, ако отказва да води преговори с представители на работниците, ако саботира провеждането на стачки и пр., хората на труда могат да сигнализират една комисия, която да се произнесе и да посъветва корпорацията да не прави повече така. В случай обаче, че същата компания реши, че увеличаването на минималната работна заплата например намалява печалбата ѝ, има възможност да съди държавата.

Гласуването в българския парламент пък беше повече от красноречиво. ДПС продължава да играе ролята на опозиция, гласува против правителството в предварително обречения вот на недоверие, но когато става въпрос за важни гласувания, категорично гласува в комбина с ГЕРБ. Друг интересен за отбелязване момент е, че иначе доста дейната напоследък прокуратура така и не установява закононарушения на "бизнесмените" от кръга на ДПС. Но това вероятно е "случайност". Те не са олигарси, а честни бизнесмени и си плащат редовно всички данъци. Пък и разделение на властите, независима прокуратура ...

Да разгледаме и другите политически играчи. Българскитe "патриоти" не подкрепиха споразумението в родния парламент. Недоволстват от мандатоносителя ГЕРБ, но са против вота на недоверие срещу правителството, за "да не започне да управлява ДПС". Добър аргумент, нали? Но пък "призоваха гражданите" да протестират срещу CETA. С това изпълниха "патриотичния си дълг".

Стигаме до депутатите от "Воля". Те отново показаха волята да се въздържат. Разбира се, това е тяхно право. Случва им се доста често, явно ролята е удобна. Поведението на "родолюбците" от "Воля" и "патриотите" (обединени или не) всъщност е напълно обяснимо. Едните управляват (та дори и с ексминистър в ареста), а другите са "градивна опозиция", макар и често въздържаща се от мнение.  Но пък и това е позиция все пак.

Пък и в публичното пространство все повече се прокрадват мненията, че въпросните патриотични формации може и да не получат доверието на гражданите на следващи избори. Все по-набиращата инерция покрай протестите формация на "Възраждане", както и шоуменът Слави Трифонов изглеждат готови да отнемат местата им в сърцата на традиционно патриотично настроените български граждани.

Но те са чисти пред себе си. Все пак гласуваха против CETA, а ДПС не управлява, уж. Блажени са вярващите.

Автор: Тодор Беленски

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 6 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  СЕТА е изключително полезна и ще се отрази благоприятно не само върху едрия бизнес, както хибридно заблуждава авторът на тази манипулативна статия. Ще даде изключителни възможности на дребните ни производители да търгуват безмитно с Канада и да изнасят машини, вино, сирене, билки и какво ли не!! Чудесни последици и за нас - потребителите - голям избор на по-евтини и по-качествени стоки от цял свят виж още ›› !
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Защо тогава са против БСП? Ами защото така са им наредили техните руски господари. Скоро ще видим "спонтанни" протести с много приказки за въображаеми сдебни дела и недоказани с НИКАКВИ научни изследвания "вреди" от ГМО. Всъщност руснаците, които безмитно внасят горива в ЕС, са твърдо решени да попречат някой друг да получи тази възможност. Просто и ясно.
  : 10 !
 • Алфа 5 Алфа преди 3 седмици Профил на трол?
  Не щяхте Атака и Възраждане , на ви ГерПдпс и Мостафата !!
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  За златния пръст на Болен ли страдаш, бляд? Не се кахъри - той си го осребрява, а ти духаш таратора!
  : 2 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  ГЕРБ е МАФИЯТА в България и това всеки го знае, че са ЛАКЕИ на повикване а ДПС - "На турчин вяра да нямаш" !
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  БСП и ДПС си лягат заедно без гащи.
  : 4 !
 • Мария 3 Мария преди 3 седмици Профил на трол?
  Искате ли да намерите момиче за една нощ? Добре дошли - GetMeets.com
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Ало АНАЛНИТЕ, освен с рекламиране на хазарт и с реклама на порно и секс ли се ПРЕПИТАВАТЕ ?
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  БСП и ДПС са си дружки завинаги. Управлявали са заедно, заедно са в ДС и КГБ. Техните водачи се целуваха на Орлов мост пред цяла България, така че ...... дупе и гащи са си!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  бсп руските комунисти...дпс турските комунисти...
  : 8 !
 • Теодор 2.2 Теодор преди 3 седмици Профил на трол?
  Всичките са си дружки, не само БСП и ГЕРБ. И патриотите полегнаха , даже и Волен пристана като първа курва на Бойко. За СДС и дъщерното ДСБ пък да не говорим, както и за всички десни кавали. Те винаги са под ръка на Боко Тиквата, тях си ги пазарува на килограм :))
  : 4 !
 • Анонимен 2.3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  2.1 Това е Циклоп ДРИСНЯТА !
  : 2 !
 • Истината 1 Истината преди 4 седмици Профил на трол?
  Така е, Тошко, но патриоите гласуваха против, само защото знаеха че гласовете им са без значениие.Но ако техните гласове можеха да се окажат решаващи, гласуването щеше да бъде различно.Което всъщност важи и за БСП и останалите
Последно в Актуално