НС ратифицира СЕТА на първо четене, БСП и патриотите гласуваха против

5772
НС ратифицира СЕТА на първо четене, БСП и патриотите гласуваха против
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене Законопроекта за ратифициране на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки, по-известно като СЕТА.

„За“ ратификацията гласуваха 110 народни представители, „против“ – 98 и „въздържали се“ – 7 , с което документът бе приет на първо гласуване. Споразумението бе подкрепено от ПГ на ГЕРБ и ПГ на ДПС. От „БСП за България“ и „Обединени патриоти“ гласуваха „против“, а от „Воля“ се въздържаха.

От ГЕРБ подкрепиха СЕТА, аргументираха се с "ролята ни в глобален план"

СЕТА ще увеличи нашата роля в глобален план – въпросът за ратификацията е искаме ли да се изолира България или не. Това каза пред...

Споразумението предвижда пълно премахване на митата за 99 на сто от тарифните номера до 7 години, опростяване на митнически правила и процедури, както и правила за произход, чрез които се улеснява износът в Канада.

В мотивите на Министерски съвет за ратификация на СЕТА се посочва, че това споразумение няма да наложи промяна в законодателството относно генетично модифицираните организми и не цели да отвори пазара на ЕС за генетично модифицирани организми. Вносителите смятат, че то няма да има отношение относно употребата на технологиите за проучване и добив на шистов газ.

В по-голямата си част споразумението вече се прилага временно от 21 септември 2017 г., освен разпоредбите, свързани със защита на инвестициите, уреждането на спорове между инвеститор и държава, и разпоредби по отношение на защитата на интелектуалната собственост, заетостта и опазването на околната среда, които попадат под национална компетентност на държавите-членки на ЕС. Разпоредбите, оставащи извън временното прилагане на СЕТА, влизат в сила след ратифицирането му от Народното събрание.

От "БСП за България", "Обединени патриоти" и "Атака" се обявиха "против" ратификацията на споразумението още по време на обсъжданията.

Малко преди края на заседанието вчера от ГЕРБ поискаха удължаване на работното време до гласуване на точката, но от БСП настояха за прегласуване на предложението и предшестваща поименна проверка. След спор в пленарна зала по процедурата, работното време беше удължено до изчерпване на дебатите, а гласуването на споразумението остана за днес.

БСП ще гласува против ратификацията на СЕТА

БСП ще гласува против ратификацията на СЕТА. Това каза народният представител от левицата Георги Гьоков по време на разискванията на СЕ...

Обсъждания

Петър Кънев от "БСП за България" посочи, че Германия и Франция вече четири години не са ратифицирали споразумението. Дайте да изчакаме, къде бързаме, попита той и призова за отлагане на ратификацията.

Колегата му Румен Гечев се противопостави на гласуването на споразумението на две четения в едно заседание. Според него подписването на този договор, само с Канада, не представлява икономически интерес за ЕС и за България. По думите му, Канада печели в пъти повече отколкото ЕС. Нямаме пълни гаранции за ГМО и фракинга, отбеляза той. Гечев посочи също, че съдебните спорове с канадски фирми, които оперират в България, няма да се решават тук. По думите му това притеснява бизнеса в Европа.

Красимир Богданов от "Обединени патриоти" отбеляза, че повече от 40 хиляди компании от САЩ, регистрирани в Канада, ще получат достъп до пазара на ЕС. Откриват се възможности за засилване на вноса на ГМО продукти, коментира той. Богданов отбеляза, че чрез наднационален съд чужди инвеститори ще имат право да съдят европейските държави, ако преценят, че нови закони или промени в настоящите намаляват печалбата им. СЕТА защитава големия транснационален капитал, а не българските производители, посочи той. Застрашаването на безопасността на храните, ограничаването на националния суверенитет, много неясни аргументи и бъдещи правни последици за страната ни, ни задължават от ВМРО като български патриоти да гласуваме против ратификацията на споразумението, заяви Богданов.

"Виждам какви са нагласите у нас - споразумението да мине, но се надявам други държави да спрат това вредно за целия ЕС споразумение", коментира независимият депутат от "Атака" Павел Шопов. Малко утешение за нас от "Атака" е отпадането на визите с Канада, добави той.

От "Атака" няма да подкрепят СЕТА, определиха споразумението като зловредно

Зловредни са значението и ползите на СЕТА. Това каза депутатът от „Атака“ Павел Шопов по време на разискванията на СЕТА. Т...

Джема Грозданова (ГЕРБ) каза, че част от споразумението вече е в сила от септември 2017 г. и според всички статистики стокообменът между България и Канада за тези близо две години се е увеличил с 29 процента. По думите й споразумението създава конкретни икономически възможности за България при минимален риск, с по-обстойни правила при защита на националния интерес. Чухме много въпросителни за ГМО продуктите, за шистовия газ и за това, че ще бъде накърнен нашият суверенитет. Бих определила тези заключения като грешни и смятам, че не е добре осмислено това, което пише в споразумението, то наистина е много голямо като обем, каза Грозданова. След като чух и двете страни на залата - и лявата, и дясната, мисля, че отново се появява един повече геополитически проблем, а не толкова икономически, коментира тя.

Румен Гечев я репликира, че са избрани тук да защитават български интереси. "Вашият проблем е, че вие никога не сте казали "не" на предложение, идващо от Вашингтон", комeнтира той.

Български зам.-министър проведе важни срещи в Отава

В момента, в който депутатите спореха по СЕТА, заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, който е на посещение в Канада, разговаря в Отава с Дейвид Морисън, съветник по външна политика и отбрана на канадския министър-председател Джъстин Трюдо, с парламентарния секретар на министъра на малкия бизнес, насърчаване на износа и международната търговия на Канада Рейчъл Бендаян и с помощник заместник-министъра на външните работи по въпросите на Европа и Близкия Изток Питър Макдугъл.

И в трите срещи бяха обсъдени приоритетни въпроси от двустранния дневен ред между България и Канада.

Депутати от ВМРО се обявиха срещу СЕТА

Народните представители от ВМРО поставиха в парламента позиция по време на дебатите относно ратификацията на Всеобхватното икономическо...

Пред Рейчъл Бендаян Георг Георгиев отбеляза, цитиран в съобщение на МВнР, че Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада (CETA) е на финалния етап на своята ратификация в България. "СЕТА дава възможност за икономически растеж и повече работни места", каза Георгиев. Той даде за пример, че от началото на временното прилагане на СЕТА статистическите данни показват повишение от 29% в търговския обмен между България и Канада през 2018 г.

Отрицателен вот

Благодарение на нас ще има второ четене на ратификацията на СЕТА. Това каза депутатът от БСП Филип Попов в отрицателен вот след гласуването на СЕТА.

„БСП гласува категорично против ратификацията на този договор. Нашата позиция е последователна във времето. Ние многократно сме изразявали своите опасения“, каза Попов и призова, ако се стигне до второ четене тези, които не са подкрепили законопроекта на първо гласуване, да не го подкрепят и на второ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за прамиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика