Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

9953
Главчев: Когато името е точно това, което си представяте
Снимка: БГНЕС

За неизкушените от конституционализма хора бъркотията около служебното правителство изглежда като загадка. Ситуацията обаче изобщо не е загадъчна, стига да си внимавал какво приемат депутатите във времето, в което не се ругаят помежду си. Днешната бъркотия, ако не е планирана, е поне подготвена от видни конституционалисти, чиито подписи стоят под внесените промени.

Тези промени тотално объркаха управлението на страната и е дори слабо да се каже объркаха. Направо го прекатуриха с краката нагоре. И ако до момента поради перманентната политическа криза на сцената течеше почти класическа драма, с появата на Главчев нещата тотално тръгнаха към оперета. Половината пеят, друга част говорят един през друг, останалите просто подскачат насам-натам в костюми, които не са им по мярка.

Първопричината обаче е не в друго, а в големия напън на коалицията ББ-ДП да контролира абсолютно всичко. От президента беше иззето може би най-значимото му правомощие след това да бъде главнокомандващ - възможността да прави служебни правителства по свое усмотрение.

Свиването на възможните служебни премиери до малък кръг хора, станал известен като "домовата книга", принуди Радев да моли банкери и други авторитетни, но неподходящи за поста фигури, накара го да влезе в обяснителен режим и в крайна сметка да тури Главчев начело на държавата. Този, който го разжалваха като председател на Народното събрание и то по времето, когато Борисов далеч не трябваше да прави финтовете на Меси, Роналдо и Мбапе, за да държи управленско мнозинство: След среща с Борисов: Главчев подаде оставка като председател на парламента

Абе, Барни Ръбъл не беше ли по-подходящ? Пардон, той не е сред разрешените в списъка. Пък и чак такъв импресионизъм би бил непостижим дори за родните конституционалисти.

Опирайки до партийна фигура за служебен премиер, да не кажем - един от стожерите на ГЕРБ, Радев едва ли е очаквал независим от Борисов кабинет. Напротив, би трябвало да е калкулирал поредната си схватка с Борисов. И да знае, че експремиерът ще хвърли максимум ресурс в поредното овладяване на държавата предвид поредните предсрочни парламентарни избори.

Самият Борисов едва ли е приритал точно за външното министерство, но както знаем, край него е пълно с хора, сънуващи брюкселска дантела, брюкселско зеле и прочее: Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

А знаете ли, че точно втасването на зелето е смятано за една от природните магии? Е, миризмата му е далеч от представата за магия, по-скоро се доближава до миризмите в българската политика, но да не се отплесваме.

Та за външното и за земеделското министерство няма как да не забележим факта, че с първото се разширява територията, на която е стъпил Борисов, а земеделското открай време си е територия на ДПС и явно сегашният министър не е докрай сговорчив.

Като казваме, че новата коалиция се казва ББ-ДП, вервайте ни.

Смяната на служебни министри само дни, след като е съставен този кабинет, е наистина черешката на тортата. Все едно да идеш на изпит и да се върнеш след седмица да си поправиш тук-там някои отговори. За обикновения данъкоплатец няма никакво значение кой кариерист къде ще успее да се намърда. Но има значение поне донякъде да се върви към стабилност и да не става управлението на държавата поле за мерене на болни амбиции.

Сега Радев е на ход: Сваляне на служебното правителство: Варианти, единият доста реалистичен

А за Главчев - понякога името отговаря на действителността много точно!

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Путинският чорап е здраво нахлупен на главата на Радев

Ергенът се оказа пухльо

Лозунгът на негласуващите: Нещо, което трябва да пише на всеки билборд

Кандидатирам се за Невродепутат - най-дългата листа

Stop that train: Да прогоним колхозния дух от парламента

Познахме: Скопие направи крачка назад, тоест - към Тито

4 вида патологичен евродепутат: Класическите архетипи

Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях

Агитирай лесно: Как се печелят избори с международното положение

Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com