IBM създаде нови чипове, подражаващи работата на елементи от главния мозък

1366
IBM създаде нови чипове, подражаващи работата на елементи от главния мозък

Представители на компанията IBM съобщиха, че са създали молекулярна технология, която може да се прилага за основа при разработката на нов клас логически интегрални схеми или енергонезависима памет. Те ще използват много по-малко енергия, в сравнение със съвременните силициеви устройства. Учените открили метод да накарат чиповете да работят, използвайки слаби йонни токове. Това са токове, възникващи при движението на потоци заредени молекули и йони.

Същият принцип на работа се използва от някои елементи на главния мозък, поясняват специалистите.

Съвременните компютри и други електронни устройства работят с полупроводникови чипове, създадени на базата на технологията CMOS. Въпреки че интегралните схеми непрекъснато се усъвършенстват – стават по-малки по размер, нараства изчислителната им мощност и т.н., се появяват някои физически  и технологични ограничения. Затова са необходими нови решения и подходи с цел създаването на по-производителни и енергоефективни електронни устройства, коментират специалистите.

В тази връзка представителите на IBM станаха първите, успели да реализират т.нар. техника на преобразуване на метален оксид и „превключване“ състоянието на материала от изолиращ до токопроводящ и обратно – чрез насищането му с атоми на кислород и отделянето им.

След превръщането на материала в проводник, той преминава в устойчиво метално състояние, което се запазва дори тогава, когато устройството е изключено. Такова свойство на енергонезависимост означава, че материалът може да се използва за изключително продължително съхраняване и препращане на данни. При това няма да се налага постоянно зареждане на клетките, което периодично трябва да се прави при енергозависимата памет, базирана на силиций.

Материали, преминаващи от проводящо в изолационно състояние, се явяват предмет на търсене от страна на учените в продължение на много години. Но всички откривани до този момент материали са променяли своето състояние под въздействието на високо електрическо напрежение или промени в температурата. Това е трудно за реализиране от технологична гледна точка в миниатюрния чип. Технологията на отнемане и добавяне на атоми на кислород, разработена от IBM, също не е толкова елементарна, прилагана в мащаба на интегралните схеми. Тя обаче се явява първият метод, работещ при нормални условия на околната среда.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com