Изобретиха уникална 570-мегапикселова камера

5582
Изобретиха уникална 570-мегапикселова камера

Eдна от най-големите мистерии пред съвременните учени е детайлното проучване на т.нар. „тъмна материя“, която изгражда голяма част от космическото пространство. За да подпомогне усилията ни в тази насока консорциумът Dark Energy Survey, който се състои от 23 различни институции създаде уникална камера от ново поколение. Благодарение на нея те се надяват да открият повече подробности за наличието и начина, по който функционира мистериозната тъмна материя, информира theverge, цитиран от digital.bg.

Устройството, което те създават, се нарича Dark Energy Camera и представлява 4-метров телескоп, който е разположен в Чили и представлява най-мощното средство за изучаване на Космоса от подобен тип.

Съоръжението е оборудвано с впечатляващата 570-мегапикселова камера, която се състои от 74 CCD сензора, за да се гарантира заснемането на обикалящите ни галактики при максимална резолюция. Изобретението на изследователите е проектирано с целта именно да бъде използвано за проучване на феномена тъмна материя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com