X
 
 

Извинение по комшийски*

8602 0
Извинение по комшийски*
Снимка: Getty Images/Guliver
Ако официалното посещение в София на турския външен министър Мевлют Чавушоглу се осъществи на 9 април, както самият той обяви, по време на прословутото си изявление в Текирдаг, той ще се извини за думите си свързани с нашия Закон за вероизповеданията. Ще каже следното: "Комшу, щом съм ви обидил, извинявайте".

Просто защото думи, казани в предизборен период някъде в турска провинция, няма как да се изнесат в международен план пак в този предизборен период. Но вече изборите отминаха и турската дипломация много добре знае, че лексиката в Текирдаг и София не трябва да си прилича.

С изявлението на говорителя на външното министерство, Турция фактически се извини, но ако държим за извинение едно към едно, в София Чавушоглу ще го направи.

Прекалената чувствителност в България към всички думи, казани в Турция и засягащи страната ни заради историческите обстоятелства е оправдана, но едва ли германският канцлер би провела 5-часова среща с турския вицепрезидент Фуат Октай, за да иска извинение за слова, казани предизборно някъде. Но в Анкара не трябва да забравят, че ако при тях имаше избори, то и при нас има.

Автор: Нахит Догу

* Заглавието е на редакцията

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 6 потребители
Последно в Актуално