Жените реагират по-адекватно в ситуации на стрес

4387
Жените реагират по-адекватно в ситуации на стрес
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Жените и мъжете са различни. Не само по външност, но и по това как реагират на различни дразнители, какви емоции изпитват, как възприемат света и случващото се около тях. По различен начин нежният и силният пол реагира и на стресовите ситуации. Защо стресът провокира една реакция при мъжете и друга при жените – учените са направили интересен експеримент и са стигнали до любопитни изводи.

Според специалистите, причината в различната реакция в състояние на стрес се крие в различното ниво на социална ориентация и различията в работата на хормоните.

Психолозите поясняват – има два основни типа поведение при преживяването на стрес. В първия случай хората предпочитат да се концентрират върху собствените си преживявания и малко реагират на околната среда. При втория вариант се случва обратното – наблюдава се повече откритост към външния свят и умения за съпреживяване с другите. Второто поведение е по-типично за жените, доказват специалистите.

Учените провели експеримент с участието на 40 мъже и 40 жени. На доброволците било предложено да преминат през тест за справяне със стреса, по време на който те трябвало да решат задача или да произнесат реч пред зрители. Друг тест оценявал способността на участниците да различават собствените си чувства от желанията на другите хора.

Например една от задачите предвиждала доброволците да преместват предмети по указания, давани от друг човек.

Ако участващите в експеримента изпълнявали точно напътствията, които им били давани, това означавало, че са способни да разбират другия човек. Те можели да погледнат ситуацията през очите неговите очи, което означава определена степен на емпатия (способност за съпреживяване).

Един от основните изводи от експеримента е, че жените, поставени под стрес, се справят по-добре от дамите в контролната група.

За разлика от нежния пол, мъжете в състояние на стрес се представили значително по-лошо и не успели да се похвалят с добри показатели.

Изследователите обясняват резултатите с това, че жените са много по-социално ориентирани от мъжете. Освен това се наблюдават определени различия в работата на хормоните при мъжете и жените, поради което те реагират по различен начин, когато са поставени в ситуация на стрес.

Редактор: Анна Маринова

Стресът води до раждането на хомосексуални деца

Стресът по време на бременност променя сексуалните наклонности на вашето дете, пише в своята нова книга холандският невролог Дик Сваб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com