Как 40 лв. повече минимална заплата хвърли в скръб работодателите

17443
Как 40 лв. повече минимална заплата хвърли в скръб работодателите
Снимка: iStock

Асоциацията на индустриалния капитал не може да приеме, че минималната работна заплата ще се увеличи с 40 лева. Искат обратното: да бъде замразена до края на 2021-а. Това, изглежда, е кошмарът на кошмарите - една незаслужена двайсетолевка да полита от щедрия работодателски джоб и оттам да попада в джоба на алчните шивачки от провинцията, известни с това, че дерат кожите на шефовете си и богатеят на техен гръб. Хиляди шивачки (разбирай ги като широк синоним на бачкането в провинцията въобще) паразитират върху стотина добри люде, които, ако отделят 40 лева повече на месец, ще се съсипят. Не давайте 40-те лева повече на шивачките - ако те не бъдат достатъчно добре смазани икономически, няма въобще да работят работата, която ги смазва икономически. Неприятен, но основен икономически закон. 

Според Васил Велев това със замразяването не е дори искане, а "икономическа логика" - защото заради кризата с коронавируса БВП спада, а предвиденото увеличение не е включвало пандемията в сметката. Коронавирусът е изял 40-те лева увеличение на заплатата и това е. Трябва да се съобразим. Обаче не си спомням асоциацията на индустриалния капитал да е рекла нещо срещу абсолютно ненужната мярка за 9 % ДДС на ресторантите например. Въобще изглежда така, че коронавирусът трябва да доведе до редица облекчения за бизнеса и да не доведе до никакви облекчения за работника - какво по-хубаво? Да си припомним също искането на асоциацията болничните да се поемат от работниците - първоначално първия ден, а после ако може да се разгърне и до три. Най-желаното изглежда така:

1) 60 на 40 за бизнеса по време на коронавирус.

2) Ако хванеш коронавирус си поемаш болничния сам.

3) Минималната не мърда още година и половина.

Минималната работна заплата всъщност е единственият малък щит на работниците срещу въвличането им в сивата икономика. Дори и той не успява да работи добре, но колкото може - работи. Вероятно и това е причината 40-те лева отгоре да са крайно нежелани: в крайна сметка те са единствените, които можеш да бъдеш задължен да платиш. Но сивата икономика трудно се атакува, доколкото нейният икономически разцвет е общ между политици и подопечни обръчи от фирми, за сметка на работниците. Много по-важно е да се атакува "Хиполенд", да кажем. Впрочем, каза ли нещо асоциацията на индустриалния капитал за "Хиполенд"? Как бизнесът гледа на акцията? Не трябва ли ако наистина има асоциация, която се грижи за интересите на бизнеса, да забележи репресия, която е очевидно дори за осмокласник? За "Хиполенд" - тишина. За 40 лева отгоре в минималната заплата - шок. Въпреки, че трябва да е обратното. Едва днес от АИКБ обявиха, че "изготвят позиция". Светкавична реакция, близо седмица по-късно. И то едва след като проверките бяха спрени. Вече няма как да сбъркаш.

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com