Как се печата с вода, вместо с мастило

6693
Как се печата с вода, вместо с мастило

Когато става дума за принтери, всеки е наясно, че най-скъпи обикновено се оказват консумативите. Представете си обаче, че ако вместо с традиционно използваното за целта мастило, печатът се осъществяваше с почти безплатна, съвсем обикновена и напълно прозрачна течност - вода. Това вече е напълно възможно, благодарение на нова разработка, принадлежаща на учени от Jilin University в Чанчун, провинция Цзилин, Китай.

Специалистите са създали необичайна хартия, върху която може да се печати с най-обикновена вода.

В основата на разроботката стоят специфични органични вещества – т.нар. спиропирани. Те представляват сложни ароматни въглеводороди, разтворими във вода. Спиропираните притежават интересно свойство – способни са да потъмняват и да стават непрозрачни, ако са изпълнение две условия – да бъдат облъчени със светлина и да се намират в разтвор на каквато и да било течност. Те са вградени предварително в хартията и при взаимодействието им с вода, се получава текст или изображение.

Вляво на снимката - новата хартия, вдясно - стандартна

В работата си китайските специалисти преследвали две основни цели – да постигнат по-ниска себестойност на печат с принтер и да повишат екологичността на процеса.

Екологичността е постигната, благодарение на интересна особеност на новия тип хартия – написаното на нея може съвсем лесно да бъде заличено и тя да бъде използвана отново.

Отпечатаният върху хартията текст изчезва, след като тя бива загрята в продължение само на няколко секунди. Това се дължи на свойството на органичните вещества да променят цвета си в различни условия, поясняват авторите на идеята.

Как водата изгаря, подобно на огън

От както свят светува хората използват водата, за да гасят огъня. Водата не е способна да гори – тя обгръща горящите предмети, сп...

Учените коментират, че използването на новата хартия ще намали разходите за печат 17 пъти.

Едновременно с това ще се ограничи драстично замърсяването на околната среда, свързано с производството на мастила.

Тестовете с новия продукт в реални условия са успешни. За отпечатването на текст или изображения върху нея е необходим стандартен принтер, използващ обикновени касети, пълни с вода, вместо с мастило.

Интересно е, че хартията е пригодена да се използва не само за печат с принтер – върху нея може да се пише и „на ръка“, коментират китайските специалисти.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com