Кирил Петков за напреднали: Как премиерът намеси Априлското въстание и наля вода в мелницата на "Възраждане"

22594
Кирил Петков за напреднали: Как премиерът намеси Априлското въстание и наля вода в мелницата на "Възраждане"
Снимка: БГНЕС

Не мисля, че изисква кой знае каква съобразителност, за да може човек да стигне до една лесна преценка - че Асен Василев би могъл да е много по-адекватен премиер от Кирил Петков. И ще е по-добре да си разменят местата, ако имаше такава възможност. 

Причината: Петков се оказа машина за нелогичност + неологизми: тоест комбинация между нелепи изказвания с измислени от него думи: и то в режим на заекване. Много рядко мъките на словото са поразявали толкова тежко публична личност: в момента конкуренцията на Петков би могла да е от страна на Цветан Цветанов и Карадайъ, като последният напредва, а на предпоследният му е добре - предвид улегналите предимства на квадратурата пред филологията. 

Ето едно от последните изречения на Петков: сравнението между войната в Украйна с Априлското въстание. Ето какво каза той в Киев:  

"Цялата история на България е базирана на това, че някакви хора не са се примирили с агресор, който иска да потъпче възможността на населението да прави собствен избор."

Този цитат, впрочем, ще срещнете в щадящите Петков медии. Да ме прощават щадящите, но цитатът, дословно свален от записа пред камерите, гласи:

"И представете си ако някой беше казал по време на, ааа, примерно, нааа, Априлското въстание. И беше казал ами най-добре е това въстание много бързо да свърши, тези хора да нямат възможност да се защитават. Това позиция ли е? Как я приемеме - за да има по-бързо мир. Ами, ааа, нашата цялата история е базирана, че някакви хора не са се примирили с агресор, който иска да потъпчИ реално възможността за едни хора да правят собствения си избор."

Ще кажа, ааа, няколко неща. 

Първото е в самия паралел. Априлското въстание няма много общо с войната в Украйна: неговото споменаване е част от общата безпомощност да се проумее настоящия ужас и навикът да се правят невъзможни препратки-заготовки към други исторически събития и обстоятелства. На същия принцип от няколко месеца непрекъснато слушаме за "нацизъм", така сякаш чудовищата на историята възкръсват изцяло от плът и кръв, маршируват със същия натиск на ботуша, а ние повторно ставаме свидетели на Второто им пришествие. Изведнъж се озовахме в свят, в който има нацисти от същия калибър като онези от едно време, пък срещу нацистите се води Велика отечествена война пак от същия калибър, като от едно време, а сега Петков вдигна и Априлското въстание, неразбрал, че поне трендът за бързи исторически паралели все пак води към друга епоха. С това не казвам, че ужасът на Украйна не може да прерасне в още по-голям катаклизъм от този на Втората световна война. Има реална опасност това да се случи и ако може България да помогне в предотвратяването му, тя трябва да го направи. Но това няма общо с Априлското въстание. Това ще бъде ужас от нов тип и за да бъде овладян, не трябва да се премисля механично. 

Вторият проблем е в абсолютната неспособност на Петков да говори дори с минималния набор от синоними. Ето как го прави Петков с въстаниците. Първа стъпка: "Тези хора". Втора стъпка: "някакви хора". Трета стъпка: "едни хора". Тук погрешно Илияна Йотова разкритикува Петков, че нарича въстаниците пренебрежително "някакви хора", а не използва имената им, с които се гордеем. Всъщност нещата са по-зле, отколкото Йотова предполага. Човек използва в речта си "едни хора" и "някакви хора" не заради подценяването им. А защото е толкова реторически безпомощен, че има навика да говори откривателски за неща, които изпукват в невронните му връзки с подкупваща яснота, но при произнасянето дават сериозни отклонения. Всеки човек, който не умее да говори или пише, страда от този проблем: да не шлифова пораждащите се в главата му изречения, поради горещото нетърпение да ги сподели колкото се може по-бързо. 

Третият проблем е, че с подобни изказвания Петков директно налива вода в мелницата на "Възраждане". И ако наистина разбира природата на политическите разцепления, както и големите опасности от тях, би било добре да не ги захранва непрекъснато с материал, който те умело преработват и използват за политическите си цели. В света на опорните точки, в който всяка опорка е Архимедов лост, е добре да имаш усет за това кои твои думи ще натиснат конкретни лостове, а по-късно ще се превърнат в отсрещен електорат. Няма нищо по-лесно за "Възраждане" от това да прихванат изказването за Априлското въстание и да го заковат като "национално предателство". Аз бих се ограничил до по-обикновения случай - на предателство от страна на мъките на словото. Тоест, придържам се, както в повечето случаи, към навика да подозирам глупостта като първото по вероятност обяснение.  

Това е, ааа, всичко. А за компенсация може да чуете Асен Василев тук и да направите сравнение.

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com