Къде се крият гениалността и съвестта при хората?

7404
Къде се крият гениалността и съвестта при хората?
Снимка: Thinkstock

Известно е, че интелектуалните способности при хората са различни. Някои, като Алберт Айнщайн, Леонардо да Винчи, Тесла, са признати за абсолютни гении. Но каква е причината те да притежават толкова гениален ум и какво ги отличава от обикновените хора? Опит да дадат отговор на този въпрос правят британски учени от Института по психиатрия към лондонския колеж „Кингс Колидж“. Те съобщиха, че са открили каква е причината някои хора да са гениални, а други – не.

Оказва се, че гениалността не е нищо повече от по-подбра способност на мозъка за комуникация и обработка на информация.

България е на 14 място по коефициент на интелигентност

България е на 14-то място с 93% в класацията за коефициент на интелигентност. Тя е съставена от британския психолог Ричард Лин и финлан...

Виновник за увеличената интелектуална дейност всъщност е генът NPTN. Точно той отговаря за плътността на сивото вещество в главния мозък. При наличието на свръхактивност от негова страна може да се наблюдава т.нар. гениалност.

„Пред нас стоеше задачата да намерим причината за различността между хората с различен интелектуален потенциал. Стигнахме до извода, чe всичко зависи от това, как се случва обменът на информация между невроните. А върху този процес влияе активността на гена NPTN“, коментира ръководителят на изследователската група Силван Дезивер.

Още една интересна особеност, свързана с човешкия мозък и присъщото само на хората чувство - съвест, откриха наскоро учени от Оксфордския университет.

Според специалистите, съвестта „се крие“ в специфичен участък от кората на главния мозък.

Социалните мрежи ни правят по-умни

Полезни или вредни са социалните мрежи? Този въпрос учени и общество си задават, откакто съществува този тип на интернет общуване, соци...

Там има малка кръгла зона от нервна тъкан, която е отговорна за съществуването на съвест при хората. Учените твърдят, че този участък е с еднакъв размер при всеки от нас. Това показва, че съвест имаме всички и всички можем да изпитваме „угризения на съвестта“ с еднаква сила. Защо обаче не винаги се случва точно така, засега няма категорично обяснение.

При нито един вид животни не съществува такава физиологична особеност в главния мозък, поясняват специалистите.

Наличието на съвест при хората е едно от нещата, което ни отличава от представителите на животинския свят, допълват оксфордските специалисти.

Те са първите, които откриват физиологична обосновка за съществуването на съвест в света на хомо сапиенс, пише Segodnya.ua.

Синеоките хора са по-интелигентни и по-талантливи

Обикновено за установяване на личностите характеристики и способностите на даден човек е необходимо той да бъде подложен на редица тест...

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com