Microsoft получи патент за интернет прегръдка

5928
Microsoft получи патент за интернет прегръдка

Общуването на разстояние трудно може да замени истинския разговор, въпреки наличието на най-модерни технологии. Да, наистина, може да напишем текстово съобщение, да позвъним, да проведем видео конферентен разговор, но не можем да заменим истинското ръкостискане, целувка, прегръдка, които са част от осъществяването на контакт между хората.

Microsoft има решение за това – компанията получи патент за технологията „интернет прегръдка“, която ще осигури по-голяма близост между двама души на разстояние.

"Хартиени" и "дигитални" поколения

За всеки четвърти тинейджър в България четенето е загуба на време. За 41% от родителите загуба е времето, което децата им прекарват с ...

Патентът е за т.нар. „технология, осъществяваща обратна връзка в рамките на телеприсъствие“. Идеята се състои в това да се използва включено към интернет устройство за имитиране на физическо взаимодействие от разстояние, съобщава GeekWire. Системата може да предава множество действия. „Например, прегръдка, ръкостискане, преместване на предмети, писане на думи върху дъска и т.н.“, се пояснява в патента.

От Microsoft подробно описват как точно ще се случва ръкостискането. Човек трябва да хване и разклати специален контролер, докато в същото време неговият събеседник от другата страна на връзката държи аналогично устройство. Така той ще усети движението, провокирано от намиращия се „срещу него“ партньор и ще получи усещане за ръкостискане. При това ще се предава не само вибрацията от действието, но и силата на натиск, „триене, сензорните и тактилни усещания“, поясняват от Microsoft. Ще се използват още електростимулация, физическо съпротивление, измерване на температурата, шума, налягането, промяна на текстурата на устройството и множество други способи за предаване на усещания, се казва още в патента.

Предполага се, че от Microsoft ще внедрят използването на устройството и технологията в масово използваната днес услуга Skype. Това ще превърне поддръжката в съвсем ново, уникално средство за комуникация. Така ще бъде елиминирана конкуренцията Google+, която към момента също предлага безплатно провеждане на видео разговори и групови видео конференции.  

Сама по себе си идеята за предаване на движения от разстояние не е нова. През 2003 г. специалисти от университета Карнеги Мелън създадоха концептуална възглавничка на име Hug за препредаване на виртуални прегръдки, дори с отделяне на топлина. Изобретателите обаче така и не получиха патент за своята разработка.

Технологичните тенденции през 2013 г.

Догодина ни очакват бързи безжични мрежи, по-умни телевизори, взаимовръзка между много устройства и персонализирани облачни услуги. ...

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com